Ministarstvo privrede / Novosti

Ministar Ministastva privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić održao je danas radni sastanak povodom otvaranja zimske turističke sezone i manifestacije “Šankanje” koja se tradicionalno održava na planini Vlašić.

Sastanku su prisustvovali direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević, načelnik općine Travnik Kenan Dautović, pomoćnik načelnika za razvoj privredu i vanprivredu općine Travnik Amira Đelilbašić i šef odsjeka za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu privrede Srednjobosanskog kantona Dragan Martić.

Zvanično otvaranje zimske sezone i manifestacija “Šankanje” okupljaju veliki broj gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja, pa je na današnjem sastanku naglašena važnost poštivanja protokola vezanih za COVID-19, kako bi se svi ljubitelji zimskih sportova osjećali sigurno. Vlašić će biti centar zabave, druženja, muzičkih dešavanja, sportskih aktivnosti u magičnom ambijentu jedne od najljepših planina u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka naglašena je potreba za većim investiranjem u razvoj turističke ponude, izdvajanjem sredstava u skijašku infrastrukturu i unapređenjem marketinških aktivnosti sa akcentom na domaće tržište, ali i tržište susjednih zemalja.

Pored toga, razgovaralo se o registraciji apartmana i soba u domaćinstvima obzirom da su usvajanjem Zakona o turističkim zajednicama Srednjobosanskog kantona osigurani uslovi za registraciju i legalizaciju objekata ovog tipa smješta, čime je dodatno povećan kvalitet turističke ponude u zimskim destinacijama.

Ukazujući na potrebu unapređenja skijaških aktivnosti i uvođenja reda na skijalištima, sagovornici su konstatovali da je potrebno nastaviti aktivnosti na usvajanju Zakona o javnim skijalištima Srednjobosanskog kantona.

Srednjobosanski kanton kao poželjna zimska turistička destinacija zauzima važno mjesto na turističkoj mapi Bosne i Hercegovine zahvaljujući zajedničkoj saradnji cjelokupne zajednice, a shodno navedenom Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona će i u narednom vremenskom periodu biti partner i podrška u radu Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

Na osnovu člana 9. Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave Srednjobosanskog kantona („Službene novine Srednjobosanskog kantona“, broj: 8/03 i 14/03) i Odluke Vlade Srednjobosanskog kantona o usvajanju programa korištenja sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava sa  pozicije “Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima - poticaj privredi” utvrđenog Budžetom Srednjobosanskog kantona za 2021. godinu broj:01-11.7-6033/21 od 19.08.2021. godine, Ministarsvo privrede raspisuje 

P O N O V N I J A V N I P O Z I V
ZA ODABIR BANKE ZA PLASMAN KREDITNE LINIJE UZ SUBVENCIONIRANJE DIJELA KAMATNE STOPE ILI PROFITNE MARŽE OD STRANE MINISTARSTVA PRIVREDE ZA PRIVREDNA DRUŠTVA I OBRTNIKE KOJI IMAJU SJEDIŠTE NA PODRUČJU SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

 

Obrazac prijave za Banku

Dana 27.07.2021. godine na Vlašiću je, u okviru priprema za izradu strategije razvoja turizma u Federaciji BiH, održana radionica u organizaciji USAID-a i Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Radionici je prisustvovao ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić sa saradnicima. Ministarstvo privrede SBK uviđa značaj ovog dokumenta u izradi i shodno tome želi aktivno učestvovati u svim fazama njegove izrade, kako bi se došlo do najboljih rješenja i najkvalitetnijeg predstavljanja turističkih potencijala Srednjobosanskog kantona i Federacije BiH. Predstavnici Ministarstva privrede su istakli važnost promjene paradigme turizma u smislu da priliku za privređivanje u ovoj grani privrede ima svaki pojedinac, a ne samo veliki subjekti, kao i potrebu za uvezivanjem svih subjekata koji se bave turizmom u jedan jedinstven sistem.Kako se radi o grani privrede koja je u ekspanziji i koja za kratko vrijeme daje pozitivne razvojne i finansijske efekte, potrebno je da se svi nivoi vlasti uključe i daju svoj doprinos u izradi što kvalitetnije strategije razvoja turizma.