Članci poređani po datumu: среда, 05 мај 2021 - Vlada SBK - KSB

Dana 05.05.2021.godine u zgradi Ministarstva privrede SBK održan je sastanak između predstavnika Ministarstva privrede i predstavnika Obrtničke Komore SBK. Ispred Ministarstva privrede sastanku su prisustvovali, ministar Ministarstva privrede SBK Nisvet Hrnjić, pomoćnik ministra za industriju,poduzetništvo,obrtništvo i rad Zihnija Aganović, viši stručni suradnik za obrtništvo Nikola Đuričić, dok su ispred Obrtničke Komore FBiH prisustvovali predsjednik OK FBiH Željko Babić, VD predsjednik OK SBK Dijana Biletić i tajnik OK SBK Jelena Jaković.

Navedeni sastanak održan je na inicijativu prestavnika OK SBK koje je predstavilo novoizabranu VD predsjednicu OK SBK Dijanu Biletić te aktualiziralo stanje u obrtništvu na nivou kantona. Na sastanku su prestavnici OK stavili poseban akcent na značaj plasiranja transver sredstava od strane Ministarstva privrede prema obrtništvu.Također, istaknut je i problem opterećenja parafiskalnim nametima prema obrtnicima SBK. VD predsjednica OK SBK iznjela je i mjere unapređenja stanja u obrtništvu, prvenstveno se radi na uspostavi web portala OK SBK i izradi online baze podataka koja bi uvelike olakšala uvid u evidenciju i poslovanje obrta.

Ministar Ministarstva privrede je čestitao na izboru nove predsjednice OK SBK, te naglašava da obrtništvo zauzima mjesto u programima pomoći privredi koja se svake godine provodi, kao i u Korona zakonu koji je donesen prošle godine i važio za vrijeme trajanja nesreće na području SBK, prema kojemu je pružena pomoć obrtnicima. Ministarstvo privrede je uradilo analizu parafiskalnih nameta koja je poslana i usvojena na Vladi SBK, a koja je dobra osnova za redukciju ove vrste nameta privredi. Također ministar ističe da je u izradi prednacrt Zakona o poticaju male privrede kantona kojim bi se regulirao i status obrtnika na nivou SBK, te će on u skorije vrijeme biti ponuđen Vladi SBK na usvajanje.

Na ovom sastanku je pomenuto i korištenje prostorije Ministarstva privrede koje se nalazi u Kiseljaku i bit ce ustupljeno OK SBK na korištenje bez naknade , prijedlog odluke će biti poslan na Vladu SBK, te će nakon usvajanja biti potpisan ugovor o korištenju.
Naglašen je interes i spremnost Ministarstva privrede SBK za što bolju buduću suradnju i pomoć u radu OK SBK.

 

Објављено у Новости

Новости

21.10.2021 Evropski pokret u Bosni i Hercegovini ove godine obilježava 15. godišnjicu osnivanja i rada. Tim pov...
15.10.2021 Predmet poziva je prikupljanje zahtjeva privrednih društava i obrtnika koji posluju na području Sred...
15.10.2021 Vlada SBK je usvojila Zapisnik sa 99. sjednice. Na prijedlog Ministarstva finansija, Vlada SBK je d...
12.10.2021 Након проведене процедуре из Јавног позива за одабир корисника средстава са позиције “Субвенције при...
11.10.2021 Након проведеног Јавног позива за прикупљање понуда за одабир банке за пласирање кредитне линије уз ...
« Maj 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31