Članak je filtriran: Srijeda, 05 Maj 2021 - Vlada SBK - KSB

Dana 05.05.2021.godine u zgradi Ministarstva privrede SBK održan je sastanak između predstavnika Ministarstva privrede i predstavnika Obrtničke Komore SBK. Ispred Ministarstva privrede sastanku su prisustvovali, ministar Ministarstva privrede SBK Nisvet Hrnjić, pomoćnik ministra za industriju,poduzetništvo,obrtništvo i rad Zihnija Aganović, viši stručni suradnik za obrtništvo Nikola Đuričić, dok su ispred Obrtničke Komore FBiH prisustvovali predsjednik OK FBiH Željko Babić, VD predsjednik OK SBK Dijana Biletić i tajnik OK SBK Jelena Jaković.

Navedeni sastanak održan je na inicijativu prestavnika OK SBK koje je predstavilo novoizabranu VD predsjednicu OK SBK Dijanu Biletić te aktualiziralo stanje u obrtništvu na nivou kantona. Na sastanku su prestavnici OK stavili poseban akcent na značaj plasiranja transver sredstava od strane Ministarstva privrede prema obrtništvu.Također, istaknut je i problem opterećenja parafiskalnim nametima prema obrtnicima SBK. VD predsjednica OK SBK iznjela je i mjere unapređenja stanja u obrtništvu, prvenstveno se radi na uspostavi web portala OK SBK i izradi online baze podataka koja bi uvelike olakšala uvid u evidenciju i poslovanje obrta.

Ministar Ministarstva privrede je čestitao na izboru nove predsjednice OK SBK, te naglašava da obrtništvo zauzima mjesto u programima pomoći privredi koja se svake godine provodi, kao i u Korona zakonu koji je donesen prošle godine i važio za vrijeme trajanja nesreće na području SBK, prema kojemu je pružena pomoć obrtnicima. Ministarstvo privrede je uradilo analizu parafiskalnih nameta koja je poslana i usvojena na Vladi SBK, a koja je dobra osnova za redukciju ove vrste nameta privredi. Također ministar ističe da je u izradi prednacrt Zakona o poticaju male privrede kantona kojim bi se regulirao i status obrtnika na nivou SBK, te će on u skorije vrijeme biti ponuđen Vladi SBK na usvajanje.

Na ovom sastanku je pomenuto i korištenje prostorije Ministarstva privrede koje se nalazi u Kiseljaku i bit ce ustupljeno OK SBK na korištenje bez naknade , prijedlog odluke će biti poslan na Vladu SBK, te će nakon usvajanja biti potpisan ugovor o korištenju.
Naglašen je interes i spremnost Ministarstva privrede SBK za što bolju buduću suradnju i pomoć u radu OK SBK.

 

Objavljeno u Novosti*

Novosti

22.09.2021 POZIV NA JAVNU RASPRAVU – IZDAVANJE PRETHODNE VODNE SAGLASNOSTI   Pozivaju se mještani MZ Kru...
15.09.2021 KANTONALNA UPRAVA ZA CIVILNU ZAŠTITUKANTONALNI ŠTAB/STOŽER CIVILNE ZAŠTITE SBK/KSB Kantonalni štab/...
14.09.2021 Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kanton...
10.09.2021 Njegova ekselencija, ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i...
09.09.2021 Komisija za prijem volontera za 2021. godinu, nakon razmatranja svih prijavljenih kandidata za struč...
« Maj 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub NED
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31