Кантонална управа за браниоце / Буџет

четвртак, 30 септембар 2021 - Vlada SBK - KSB

Премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић је заједно с федералном министрицом околиша и туризма Едитом Ђапо данас, у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву, примио делегацију Средњобосанског кантона предвођену кантоналним премијером Тахиром Лендом, те делегацију њемачког града Леипзига.

У делегацији СБК, поред кантоналног премијера, био је начелник Опћине Бусовача Асим Мекић, док су делегацију из Леипзига чинили почасни конзул БиХ у Нјемачкој, дугогодишњи парламентарац у покрајини Сацхсен Мицхаел Wеицхерт, те бивши први замјеник градоначелника Леипзига и директор фирме ТТ Цоусалтинг Холгер Тсцхенсе.

На састанку је разговарано о пројекту збрињавања крутог отпада, али и о могућностима пречишћавања отпадних вода у опћинама Средњобосанског кантона.

Делегације су премијеру Новалићу и министрици Ђапо представили концепт заједничког пројекта управљања отпадом, а који су развили захваљујући потицајним средствима њемачке савезне владе за програме заштите околиша, а посебно за земље југоисточне Европе. Концепт подразумијева удруживање четири опћине из Средњобосанског кантона, Травник, Нови Травник, Бусовача и Витез, а планирано је његово проширење на још седам опћина у овом кантону.

Премијер Новалић је рекао да је важност збрињавања отпадом препознала и Влада Федерације БиХ, те је ово питање прије пандемије оцјењено као једно од приротетних. Нагласио је и да су приликом разговора с међународним партнерима о приоритетним активностима Владе ФБиХ истакнута питања енергетске транзиције и збрињавање отпада.

Министрица Ђапо је похвалила напоре пројектног тима да изнађу рјешење за збрињавање отпада у Средњобосанском кантону, те изразила наду да ће доћи у фазу реализације пројект који је уврштен на јединствену листу приоритетних пројеката у БиХ.

Премијер СБК Лендо је рекао да су доношењем стратешких докумената у овом кантону препознати приоритети међу којима су управо збрињавање отпадом и водоснабдијевање оцјењени као предуслов за јачање туризма као изузетно значајне гране привреде за развој Средњобосанског кантона. Стога су у овај пројект, према ријечима Ленде, укључени већ четири године с партнерима из Нјемачке, а како би пронашли најбоље рјешење за збрињавање отпада које се може примјењивати и на друге регије.

Експертни тим који је израдио концепт пројекта збрињавања отпадом у СБК-а броји шест чланова, а однедавно и два бх. стручњака, а пројект је настао захваљујући дугогодишњем партнерству Травника и Лепзига, саопћено је из Уреда за односе с јавношћу Владе ФБиХ.

Fena

Објављено у Новости
четвртак, 30 септембар 2021 09:41

Саопштење са 98. сједнице Владе СБК - 2021.г.

Влада СБК је усвојила Записник са 97. сједнице.

На приједлог Министарства здравства и социјалне политике, Влада СБК утврдила је Приједлог закона о измјени Закона о здравственом осигурању тако што се у Закону о здравственом осигурању у члану 101. ставу (6) иза ријечи „Кантоналног завода за осигурање“ ставља се тачка и остатак текста се брише. Утврђени Приједлог закона о измјени Закона о здравственом осигурању доставити ће се Скупштини Средњобосанског кантона на разматрање и усвајање по скраћеном поступку.

Министарство финансија је предложило, а Влада СБК донијела Одлуку о извршењу непланираних средстава у Буџету СБК за 2021.годину којом се Средњој школи „Ускопље“, Горњи Вакуф - Ускопље допушта извршење донираних средстава од стране Цхатолиц релиеф сервицес УСА за пројект „Мировно образовање“ у износу од 1.000,00КМ.

На приједлог Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства, Влада СБК је донијела Одлуку о издвајању дијела средстава за провођење Програма и критерија утрошка средстава из Буџета Средњобосанског кантона у 2021.години за потицаје у пољопривреди (примарној пољопривредној производњи) у укупном износу од 928,60КМ. Назначена средства расподијелити ће се како слиједи: Фуад Пашић износ од 326,60КМ, Расим Хоџић износ од 89,60КМ и Един Омерагић износ од 512,40КМ.

Уред за јавне набавке је предложио, а Влада СБК донијела Одлуку о избору „УНИТРАДЕ“ д.о.о. Лјубушки, као најповољнијег понуђача за набавку пнеуматика за моторна возила путем Отвореног поступка у процијењеној вриједности од 220.146,42КМ без ПДВ-а.
Донесена је и Одлука о избору „Брист“ д.о.о. Горњи Вакуф - Ускопље, као најповољнијег понуђача за набавку мрког угља путем Отвореног поступка у процијењеној вриједности од 739.750,00КМ без ПДВ-а.

На приједлог Министарства унутрашњих послова, Влада СБК је донијела Одлуку о давању сагласности за набавку услуга „Припрема телефонских централа“ за потребе МУП-а у процијењеној вриједности од 240,00КМ без ПДВ-а.

Министарство образовања, науке, културе и спорта је предложило, а Влада СБК донијела слиједеће одлуке:
- Одлука о расходовању сталних средстава Основне школе „Нови Травник“ и „Мјешовите средње школе“ Нови Травник.
- Одлука о давању сагласности за поништење поступка за извођење радова на крову зграде у Основној школи „Иван Горан Ковачић“ Кисељак.
- Одлука о давању сагласност на Измјене и допуне планова јавних набавки школа за 2021. како слиједи: ОШ „Пајић Поље“ Горњи Вакуф – Ускопље, СШ „Витез“ Витез, ОШ „Кисељак 1“ Билаловац, МСШ „Бугојно“ Бугојно, ОШ „Кисељак 2“ Забрђе, „Прва основна школа Бугојно“ Бугојно и ОШ „Дубравица“ Витез – Преочица.

Уред за европске интеграције, фондове, односе са јавношћу и квалитету према међународном стандарду је предложио, а Влада СБК донијела слиједеће одлуке:
- Одлука о давању сагласност на измјене Плана јавних набавки Уреда за еуропске интеграције, фондове, односе са јавношћу и квалитету према међународном стандарду за 2021.годину.
- Одлуку о давању сагласности за набавку „Обнова ИСО стандард цертификата 2015 у кантоналним тијелима управе“ у процијењеној вриједности од 12.000,00КМ без ПДВ-а.

Влада СБК је на приједлог Министарства просторног уређења, грађења, заштите околиша, повратка и стамбених послова донијела слиједеће одлуке:
- Одлука о издвајању средстава из Фонда за заштиту околиша Средњобосанског кантона за реконструкцију и утопљавање просторија Кошаркашког клуба Искра, Бугојно у износу од 7.000,00КМ.
- Одлука о издвајању средства из Фонда за заштиту околиша Средњобосанског кантона за успоставу Бициклистичке стазе Лашва - Јајце у износу од 50.000,00КМ. Назначена средства дозначити ће се Туристичкој заједници Средњобосанског кантона.

Објављено у Сједнице 2021
« Septembar 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30