Кантонална управа за цивилну заштиту / Билтен

среда, 30 децембар 2020 - Vlada SBK - KSB

Nakon učestalog podrhtavanja tla na području Republike Hrvatske, a koji su se osjetili i na području Bosne i Hercegovine još jednom podsjećamo građane KSB/SBK na sljedeće postupke prilikom zemljotresa:

Postupci nakon prvog udara zemljotresa:
● Budite spremni za dodatne zemljotrese. Ako je objekat oštećen, zbog mogućnosti nastanka jačeg zemljotresa, napustite ga smireno, bez panike i po redu: majke s djecom, stari, osobe s invaliditetom, bolesni itd.
● Ukoliko se nalazite u oštećenom objektu i osjećate miris plina ili vidite pokidane kablove, ne palite svijeće i šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija.
● Provjerite da li je neko povrijeđen.
● Ne pomjerajte ozbiljno povrijeđene osobe.
● Pratite uputstva nadležnih organa.
● Koristite telefon samo u slučaju nužde kako se telefonske linije ne bi opteretile.
● Ne koristite automobile kako ne biste ometali spasilačke ekipe u obavljanju njihovih funkcija.

Postupci nakon zemljotresa:
● Kada prestanu prvi potresi, napustite prostoriju uzevši sa sobom najvažnije i spremljene stvari (zgradu prvo napuštaju majke sa djecom, starije osobe i invalidi, pa ostali).
● Ne napuštajte prostoriju (zgradu) liftom, upotrebljavajte isključivo stepenice, (mogu se pokvariti instalacije, srušiti liftovi posljedicama prvog ili ponovnim potresom, može nestati električne energije i sl.).
● Isključite električnu energiju na glavnoj sklopci i zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu.
● Posvetite se, ukoliko situacija omogućava, pomoći stradalima, s tim da se ne pomiču teško povrijeđene osobe.
● Upotrebljavajte za piće samo flaširanu vodu i vodu koja stigne kao pomoć.
● Pratite sredstva javnog informiranja i dalje postupke činite prema uputstvima dobijenim putem sredstava javnog informisanja.

Ukoliko vas zemljotres zadesi u zatvorenom prostoru:
● Pokušajte sačuvajte prisebnost i ne paničite,
● Ne pokušavajte da bježite, spustite se na pod i pokrijte glavu rukama.
● Ako vas je zemljotres zatekao u nižim prostorijama stana-kuće, nakon prvih podrhtavanja izađite u slobodan prostor, udaljivši se pri tome od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i ostalih građevina.
● Ako vas je zemljotres zatekao na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštitite oči.
● Odmaknite se što dalje od staklenih površina, spoljnih zidova, vrata ili bilo čega drugog što može da padne, ne izlazite na terasu i balkon.
● Ako situacija dozvoljava, isključite sve izvore električne energije, plina i vode.
● Ako se nalazite u automobilu, ne zaustavljajte se ispod podvožnjaka, električnih kablova, i u tunelima, zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.
● Ako ste na otvorenom, udaljite se od svih mogućih objekata i predmeta koji bi vas mogli ugroziti (pasti na vas) te zaštitite glavu rukama ili tašnom.

Postupci ukoliko se nađete pod ruševinama:
● Ne palite šibice.
● Prekrijte usta maramicom ili tkaninom.
● Pokušajte na neki način skrenuti pažnju tragaocima (udaranje rukama o neki predmet, cijev itd.) Nemojte glasno vikati zbog velike prašine koja se u takvim slučajevima širi.

 

Kantonalna uprava za civilnu zaštitu KSB/SBK

Објављено у Новости

Билтен Кантоналне управе за цивилну заштиту

« Decembar 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31