Новости / Обавјештења

30 јануар
2024

Službena posjeta delegacije Vlade Srednjobosanskog kantonaDelegacija Vlade Srednjobosanskog kantona predvođena Premijerom Tahirom Lendom u periodu od 22. do 26. januara 2024.godine boravila je u službenoj posjeti Republici Turskoj.

Tokom boravka delegacija je posjetila bratske općine Sancaktepe i Umraniye, prisustvovala ceremoniji otvaranja sajma Istanbul Furniture Fair 2024, posjetila Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Bursi i održala sastanak sa Udruženjem poslodavaca Balkanturksiad u Bursi.

Delegaciju Vlade Srednjobosanskog kantona činili su ministar privrede Sedžad Milanović, ministrica finansija Mirjana Plavčić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Advan Akeljić, ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Bojan Domić, ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić i sekretar Ministarstva privrede Aldin Ljubunčić.

Aktivnosti Vlade dio su šireg napora za jačanje međunarodnih odnosa, ekonomske saradnje i kulturno-historijskih veza između partnera u Srednjobosanskom kantonu i Republici Turskoj.

Značajan dio posjete obilježili su prijemi kod načelnika općine Umraniye Ismeta Yildirima i pomoćnika načelnika općine Sancaktepe Ümita Şahina, gdje se razgovaralo o uređenju, načinu funkcionisanja, nadležnostima i saradnji općina. Kroz razgovor su istaknuti kvalitetni odnosi koje općina Gornji Vakuf-Uskoplje i općina Fojnica njeguju sa pobratimskim općinama u Republici Turskoj, posebno sa istanbulskim općinama Sancaktepe i Umraniye. Premijer Lendo zahvalio se načelnicima općine iz Republike Turske na pomoći u realizaciji projekata u općinama Gornji Vakuf-Uskoplje i Fojnica, na osnovu kojih su te sredine doživjele ekspanziju i rast, te izrasle u moderne općine uređene po evropskim standardima koja istovremeno brinu o svom kulturno-historijskom naslijeđu i baštini.

Istanbulski sajam namještaja održan je u dva odvojena izložbena centra Tüyap Kongresnom centru i Istanbul Expo Centru, a privrednici su izlaglali u 25 hala. Renomirani sajam na kojem je učešće uzelo preko deset hiljada izlagača iz više od 150 zemalja svijeta, idealna je prilika za umrežavanje privrednih subjekata. S obzirom na veličinu i internacionalni značaj sajma, delegacija Vlade iskoristila je priliku za održavanje sastanaka sa turskim kompanijama. Fokus je bio na drvoprerađivačkom sektoru na području Srednjobosanskog kantona, što ukazuje na interes za ulaganje i saradnju u ovoj industriji. Činjenica da su turske kompanije iskazale interes za ulaganje u drvoprerađivački sektor u Srednjobosanskom kantonu sugeriše na pozitivnu perspektivu i otvara mogućnosti za buduću ekonomsku saradnju.

Boravak u Republici Turskoj bio je prilika za značajan prijem u Počasnom konzulatu Bosne i Hercegovine u gradu Bursa. Počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj, Muzaffer Çilek, koji istovremeno obavlja funkciju predsednika Upravnog odbora Centra za razvoj odnosa sa BiH (BIGMEV), srdačno je dočekao delegaciju. Ovaj prijem ima ključnu ulogu u informisanju poslovnih ljudi o mogućnostima investiranja i proširenju ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Počasni konzul Çilek, prema svojoj dvojnoj funkciji, predstavlja važnu vezu i ima aktivnu ulogu u razvoju i unapređenju bilateralnih odnosa.

Uspostavljanje važnih poslovnih veza tokom sastanka sa Udruženjem poslodavaca Balkanturksiad u gradu Bursa predstavlja ključnu aktivnost tokom posjete. Delegacija je prezentovala privredne potencijale koji su obuhvatili informacije o industrijskim sektorima, investicionim mogućnostima, infrastrukturnim projektima i drugim aspektima koji bi mogli biti od interesa za turske privrednike. Nakon prezentacije, razgovaralo se o konkretnim mogućnostima jačanja saradnje između privrednih subjekata Srednjobosanskog kantona i turskih partnera.

Sastanci sa uticajnim predstavnicima vlasti i uspješnim privrednicima iz Republike Turske odlična su prilika za jačanje prijateljskih odnosa kao i sagledavanje mogućnosti međusobne saradnje u svim sferama, a naročito dolaska potencijalnih investitora u Srednjobosanski kanton. Aktivnosti tokom posjete stvaraju povoljno okruženje za jačanje prijateljskih odnosa, a direktan kontakt na ovom nivou doprinosi stvaranju dugoročnih i održivih prijateljskih odnosa. Naglasak na dolasku potencijalnih investitora u Srednjobosanski kanton ukazuje na strateški pristup privlačenju stranih investicija.

Прочитано 740 пута

Новости

17.05.2024 Danas je u sali Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona, ministar Sedžad Milanović održao sas...
16.05.2024 Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona objavljuje javne pozive za odabir korisnika sredstava...
16.05.2024 Obavještenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti „DANI d.o.o Nova Bila” (...
15.05.2024 Obavještenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti „TR AUTO OTPAD ŽELJO” (p...
15.05.2024 Na osnovu dostavljenih trogodišnjih i godišnjih planova potencijalnih projekata Javno - privatnog pa...
« Maj 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31