Новости / Обавјештења

30 април
2021

Održan sastanak sa predstavnicima CEATEC-a (China Europe Association for Technical and Economic Cooperation Yangtze River Delta International Economic and Trade Cooperation Committee)



Dana 30.04.2021.godine u zgradi Vlade SBK održan je sastanak Ministarstva privrede SBK, na čelu sa ministrom Nisvetom Hrnjićem, šefom kabineta Premijera SBK Elvirom Perenda, predstavnikom Udruženja poslodavaca SBK Salemom Ekmešićem sa CEATEC-a (China Europe Association for Technical and Economic Cooperation Yangtze River Delta International Economic and Trade Cooperation Committee) na čelu sa šeficom kancelarije u Šangaju, a od nedavno i sjedišta u Sarajevu.
Ministar Ministarstva privrede SBK Nisvet Hrnjić, predstavio je privredu našeg kantona sa posebnim akcentom na postojeću saradnju naših privrednih subjekata sa privrednim subjektima iz Republike Kine, te izrazio interes za nastavak unapređivanja odnosa.
Predstavnik Udruženja poslodavaca SBK Salem Ekmeščić, predstavio je konkretne primjere privrednih subjekata koji imaju ostvarenu saradnju, te da se ta saradnja najčešće zasniva na uvozu repromaterijala za proizvodnju i na trgovini sa privrednim subjektima Republike Kine.
CEATEC sa sjedištem u Pekingu, i uredom u Šangaju i Sarajevu, model je javno privatnog partnerstva čiji je osnivač Vlada Republike Kine i privatni kapital. Predstavnici su predstavili Udruženje kao i svoja predstavništva van Republike Kine. Primarni cilj Udruženja je promocija privrede Republike Kine i međunarodne privredne saradnje. Kroz svoje predstavljanje posebno su istakli učešće na sajmovima od kojih su najznačajniji u Šangaju i Ningbu ali i učešće privrednih subjekata na inostranim sajmovima.
Ministar Nisvet Hrnjić zaključio je navedeni sastanak ističući nekoliko bitnih teza, a koje se odnose na to da je:
- našem kantonu bitna saradnja sa adresama iz Republike Kine;
- na području SBK prisutan je nivo saradnje između privrednih subjekata sa područja SBK i privrednih subjekata Republike Kine;
- Ministarstvo privrede zajedno sa Udruženjem poslodavaca predstavit će CEATEC svim privrednim subjektima na nivou kantona;
- Ministarstvo privrede je zainteresovano za sve oblike međusobne saradnje, a prije svega kroz sajmove;
- predloženi memorandum o saradnji bit će razmotren, te će se pokušati pronaći interes za privredu SBK da se isti potpiše, a sve u cilju jačanja odnosa.

Učesnici su izrazili spremnost i interes za nastavak komunikacije.

Прочитано 354 пута

Новости

18.06.2021 Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK/KSB Tr...
15.06.2021 Kantonalna uprava za civilnu zaštitu objavljuje upute građanima za provođenje mjera osobne i uz...
15.06.2021 Ministarstvo privrede objavljuje JAVNI POZIV za prijavu stručnih lica za povremeni rad u stručn...
14.06.2021 Dana 12.6.2021.godine predstavnici Ministarstva privrede SBK su učestvovali u radu radionice koju je...
11.06.2021   Javni oglas za podnošenje prijava za projekata za poticaj povratku prognanih, obnovi i razvi...
« Jun 2021 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30