Новости / Обавјештења

четвртак, 10 октобар 2024 - Vlada SBK - KSB

У уторак, 09.10.2024.године одржана је сједница Кантоналног штаба цивилне заштите на којој је анализирано стање на поплављеним подручјима и сумиране досадашње активности. Истакнуто је како су штете огромне али да је највећа трагедија губитак три људска живота на подручју опћине Фојница. Закључено је да се укључе све расположиве снаге СБК у помоћ и санацију у поплављеним опћинама, како би се стање што прије нормализовало.

Чланови Кантоналне комисије за процјену штета обишли су све три опћине и установили су да, према подацима из опћинских комисија, прелиминарне штете износе преко 55 милиона КМ. У наредном периоду опћинске комисије ће урадити прецизну процјену штета са поплављених подручја.

Кантонална управа цивилне заштите је од примитка првих информација са терена, подузела све активности из своје надлежности о чему редовно информише Кантонални штаб цивилне заштите, Владу Кантона, Федерални штаб, Федералну управу цивилне заштите, а у сталном су контакту са Опћинским службама цивилне заштите.

Свакодневно се дистрибуира неопходна опрема и врши координација упућивања Кантоналних служби и потребне механизације на подручја поплављених опћина. Путем КУЦЗ упућена је помоћ донирана од стране Посавског кантона, Унско-санског кантона те организације Саве the Children, предузећа „ФИС Professional“.

Тренутно је ситуација на поплављеним подручјима стабилнија. Екипе ЦЗ-е, Оружаних снага БиХ, екипе међународне помоћи, чланови Црвеног крста те бројни волонтери и мјештани, уз помоћ механизације врше чишћење терена. Министарство здравства подузело је све мјере из своје надлежности ( анализа воде, дератизација, дезинфекција...). Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства донијело је Одлуку о проглашењу угроженог подручја у циљу спрјечавања појаве зооноза, заразних и паразитних обољења у све три поплављене опћине. Дирекција за цесте СБК врши обилазак угрожених путних комуникација и подузима мјере из своје надлежности.

Након анализе стања, Кантонални штаб цивилне заштите донио је више закључака и наредби и упутио их према надлежним министарствима, управама заводима и предузећима с циљем пружања адекватне помоћи становницима у угроженим опћинама.

Кантонални штаб цивилне заштите, који је у сталном засједању, као и Кантонална управа за цивилну заштиту, и даље ће пратити ситуацију и реагирати у складу с потребама на поплављеним подручјима.

Објављено у Новости

Новости

14.10.2024 OBAVIJEST poseban režim saobraćaja (doc)...
11.10.2024 Obavještenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti "AM Vujević d.o.o Vitez"...
10.10.2024 Obavještenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti za uređenje korita rijek...
10.10.2024 Obavještenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti „ESTA” d.o.o. Busovača (...
10.10.2024 У уторак, 09.10.2024.године одржана је сједница Кантоналног штаба цивилне заштите на којој је анализ...
« Oktobar 2024 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31