Министарство образовања / Новости

  • Новости
  • Прописи
  • Обрасци

 

четвртак, 24 октобар 2024 - Vlada SBK - KSB

Kantonalna uprava za civilnu zaštitu, u saradnji s Timom za podršku civilno-vojnoj saradnji pri Ambasadi SAD-a u BiH, upriličila je danas obuku za članove Kantonalnog štaba civilne zaštite SBK/KSB.


Tema obuke bila je „Odgovor na katastrofe u prva 72 sata“ a članovi Štaba upoznali su se sa „FEMA (Federalna agencija za upravljanje katastrofama u SAD) standardima, procedurama i linijama pomoći za stabilizaciju stanja u lokalnoj zajednici u prva 72 sata nakon prirodne i druge nesreće.


Predstavnici Kantonalne uprave za civilnu zaštitu kroz prezentacije su ukazali na sve aspekte sistema zaštite i spašavanja u BiH, s akcentom na kantonalni nivo. Obratili su se i komandant Štaba za civilnu zaštitu Tahir Lendo te načelnik Štaba Miroslav Jakić. Bilo je riječi i o posljednjim poplavama koje su zadesile FBiH, o aktivnostima civilne zaštite i Kantonalnog štaba te iskustvima koja trebaju biti analizirana s ciljem da se izvuku pouke za buduće krizne situacije.


Članovi Tima za podršku civilno-vojnoj saradnji pri Ambasadi SAD-a u BiH predstavili su svoja iskustva iz nekoliko kriznih situacija kada su u pitanju prirodne katastrofe i to iz perioda neposredno pred katastrofu, tokom trajanja katastrofe te aktivnosti na saniranju posljedica na područjima pogođenim prirodnim nesrećama. U narednom periodu planirane su i obuke općinskih štabova civilne zaštite na istu temu.

Објављено у Новости