среда, 05 јун 2024 - Vlada SBK - KSB

Скупштина СБК усвојила измјене закона о полицијским службеницима и кориштењу заједничких дијелова зграда

Скупштина Средњобосанског кантона једногласно је усвојила приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о полицијским службеницима СБК, те о кориштењу, управљању и одржавању заједничких дијелова и уређаја зграде.
Министарство унутрашњих послова, казао је ресорни министар Феликс Видовић, суочено је са скорим одласком у пензију великог броја кадрова, а измјене закона, међу осталим, омогућит ће МУП-у да остане оперативан.
"Закон ће нам олакшати оперативност рада Управе полиције. Основни мотив за доношење измјена закона што се у наредном периоду очекује екстреман број одлазака у пензију полицијских службеника, који би по постојећој законској регулативи било немогуће превазићи. У том контексту су предвиђене флексибилније одредбе за проток кадрова кроз службу јер ће усвајање ових измјена закона омогућити наставак квалитетног оперативног рада с довољним бројем људи у одређеним чиновима", казао је Видовић.
Предсједатељ Скупштине СБК, Дражен Матишић, казао је како се већина тачки дневног реда односила на животне теме.
"Скупштина је дала двије претходне сагласности ЈУ Болница Травник и ЈУ Болница за плућне болести Травник за реконструкцију приступних саобраћајница, измијењена је одлука о оснивању Службе за запошљавање СБК, а примили смо на знање и двије информације из области образовања", казао је Матишић.
Након што је Влада СБК половином априла ове године усвојила Приједлог закона о кориштењу, управљању и одржавању заједничких дијелова и уређаја зграде, исти је једногласно прошао и скупштинску процедуру.
Новим законом се, казао је министар просторног уређења, грађења, заштите околиша, повратка и стамбених послова, Амир Шечибовић, покушало исправити све мањкавости старог закона који никада није заживио у пракси.
"Најважнија ствар овог закона је што очекујемо да ће бити функционалан и да ће бити прихваћен у народу. Повели смо рачуна о свим детаљима који су претходно кочили стари закон, када су управитељи имали проблема с грађанима, а грађани са управитељима. Најважније је да грађани буду свјесни закона и заједнице и да морају сарађивати у овом сегменту, како не би подлијегали казненим одредбама. Свима нам је у интересу да станујемо у организираној заједници, уређеним просторијама, на задовољство свих станара на подручју читавог кантона", рекао је Шечибовић.
Новим законским рјешењем већину ствари кад је у питању наџор, казао је Матишић, преузело је само ресорно министарство.
"Весели ме чињеница да је ресорно министарство препознало чињеницу да законско рјешење које је досад било на снази није било проведиво, јер су само опћине биле задужене за његову проведбу, да је сматрало сврсисходним да се укључи и понуди рјешење по којем ће само министарство вршити наџор над проведбом закона кроз издавање цертификата управитељима, одређивање висине накнаде и инспекцијске наџоре. Сматрам да ће сами закон бити пуно више проводив на терену него досад", казао је Матишић.

Објављено у Новости - скупштина

 

pristup informacijama

Search