Kantonalna uprava za branitelje / Obrasci

Četvrtak, 30 Rujan 2021 - Vlada SBK - KSB

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je zajedno s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primio delegaciju Kantona Središnja Bosna predvođenu predsjednikom Vlade kantona Tahirom Lendom, te delegaciju njemačkog grada Leipziga.
U delegaciji KSB, pored predsjednika Vlade kantona, bio je načelnik Općine Busovača Asim Mekić, dok su delegaciju iz Leipziga činili počasni konzul BiH u Njemačkoj, dugogodišnji parlamentarac u pokrajini Sachsen Michael Weichert, te bivši prvi zamjenik gradonačelnika Leipziga i direktor firme TT Cousalting Holger Tschense.
Na sastanku je razgovarano o projektu zbrinjavanja krutog otpada, ali i o mogućnostima prečišćavanja otpadnih voda u općinama Kantona Središnja Bosna.
Delegacije su premijeru Novaliću i ministrici Đapo predstavili koncept zajedničkog projekta upravljanja otpadom, a koji su razvili zahvaljujući poticajnim sredstvima njemačke savezne vlade za programe zaštite okoliša, a posebno za zemlje jugoistočne Evrope. Koncept podrazumijeva udruživanje četiri općine iz Kantona Središnja Bosna, Travnik, Novi Travnik, Busovača i Vitez, a planirano je njegovo proširenje na još sedam općina u ovom kantonu.
Premijer Novalić je rekao da je važnost zbrinjavanja otpadom prepoznala i Vlada Federacije BiH, te je ovo pitanje prije pandemije ocjenjeno kao jedno od prioritetnih. Naglasio je i da su prilikom razgovora s međunarodnim partnerima o prioritetnim aktivnostima Vlade FBiH istaknuta pitanja energetske tranzicije i zbrinjavanje otpada.
Ministrica Đapo je pohvalila napore projektnog tima da iznađu rješenje za zbrinjavanje otpada u Kantonu Središnja Bosna, te izrazila nadu da će doći u fazu realiziranja projekta koji je uvršten na jedinstvenu listu prioritetnih projekata u BiH.
Predsjednik Vlade SBK Lendo je rekao da su donošenjem strateških dokumenata u ovom kantonu prepoznati prioriteti među kojima su upravo zbrinjavanje otpadom i vodosnabdijevanje ocjenjeni kao preduvjet za jačanje turizma kao izuzetno značajne grane gospodarstva za razvoj Kantona Središnja Bosna. Stoga su u ovaj projekt, prema riječima Lende, uključeni već četiri godine s partnerima iz Njemačke, a kako bi pronašli najbolje rješenje za zbrinjavanje otpada koje se može primjenjivati i na druge regije.
Ekspertni tim koji je izradio koncept projekta zbrinjavanja otpadom u KSB-a broji šest članova, a odnedavno i dva bh. stručnjaka, a projekt je nastao zahvaljujući dugogodišnjem partnerstvu Travnika i Lepziga, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Fena

Objavljeno u Novosti

Vlada KSB je usvojila Zapisnik sa 97. sjednice.
Na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Vlada KSB utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju tako što se u Zakonu o zdravstvenom osiguranju u članku 101. stavak (6) iza riječi „Kantonalnog zavoda za osiguranje“ stavlja se točka i ostatak teksta se briše. Utvrđeni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju dostaviti će se Saboru Kantona Središnja Bosna na razmatranje i usvajanje po skraćenoj proceduri.
Ministarstvo financija je predložilo, a Vlada KSB donijela Odluku o izvršenju neplaniranih sredstava u Proračunu KSB za 2021.godinu kojom se Srednjoj školi „Uskoplje“, Gornji Vakuf - Uskoplje dopušta izvršenje doniranih sredstava od strane Chatolic relief services USA za projekt „Mirovno obrazovanje“ u iznosu od 1.000,00KM.
Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada KSB je donijela Odluku o izdvajanju dijela sredstava za provođenje Programa i kriterija utroška sredstava iz Proračuna Kantona Središnja Bosna u 2021.godini za poticaje u poljoprivredi (primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji) u ukupnom iznosu od 928,60KM. Naznačena sredstva raspodijeliti će se kako slijedi: Fuad Pašić iznos od 326,60KM, Rasim Hodžić iznos od 89,60KM i Edin Omeragić iznos od 512,40KM.
Ured za javne nabave je predložio, a Vlada KSB donijela Odluku o izboru „UNITRADE“ d.o.o. Ljubuški, kao najpovoljnijeg ponuditelja za nabavu pneumatika za motorna vozila putem Otvorenog postupka u procijenjenoj vrijednosti od 220.146,42KM bez PDV-a.
Donesena je i Odluka o izboru „Brist“ d.o.o. Gornji Vakuf - Uskoplje, kao najpovoljnijeg ponuditelja za nabavu mrkog uglja putem Otvorenog postupka u procijenjenoj vrijednosti od 739.750,00KM bez PDV-a.
Na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada KSB je donijela Odluku o davanju suglasnosti za nabavu usluga „Priprema telefonskih centrala“ za potrebe MUP-a u procijenjenoj vrijednosti od 240,00KM bez PDV-a.
Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa je predložilo, a Vlada KSB donijela slijedeće odluke:
- Odluka o rashodovanju stalnih sredstava Osnovne škole „Novi Travnik“ i „Mješovite srednje škole“ Novi Travnik.
- Odluka o davanju suglasnosti za poništenje postupka za izvođenje radova na krovu zgrade u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak.
- Odluka o davanju suglasnost na Izmjene i dopune planova javne nabave škola za 2021. kako slijedi: OŠ „Pajić Polje“ Gornji Vakuf – Uskoplje, SŠ „Vitez“ Vitez, OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac, MSŠ „Bugojno“ Bugojno, OŠ „Kiseljak 2“ Zabrđe, „Prva osnovna škola Bugojno“ Bugojno i OŠ „Dubravica“ Vitez – Preočica.
Ured za evropske integracije, fondove, odnose sa javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu je predložio, a Vlada KSB donijela slijedeće odluke:
- Odluka o davanju suglasnost na izmjene Plana javnih nabave Ureda za europske integracije, fondove, odnose sa javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu za 2021.godinu.
- Odluku o davanju suglasnosti za nabavu „Obnova ISO standard certifikata 2015 u kantonalnim tijelima uprave“ u procijenjenoj vrijednosti od 12.000,00KM bez PDV-a.
Vlada KSB je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova donijela slijedeće odluke:
- Odluka o izdvajanju sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša Kantona Središnja Bosna za rekonstrukciju i utopljavanje prostorija Košarkaškog kluba Iskra, Bugojno u iznosu od 7.000,00KM.
- Odluka o izdvajanju sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša Kantona Središnja Bosna za uspostavu Biciklističke staze Lašva - Jajce u iznosu od 50.000,00KM. Naznačena sredstva doznačiti će se Turističkoj zajednici Kantona Središnja Bosna.

 

Objavljeno u Sjednice 2021

Pravilnik o ostvarivanju prava na stipendiju

Pravilnik o ostvarivanju prava na stipendiju (pdf)

 

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o ostvarivanju prava na novčanu pomoć za nabavku ortopedskog pomagala

Pravilnik o izmjenama Pravilnika o ostvarivanju prava na novčanu pomoć za nabavku ortopedskog pomagala (pdf.)

 

Pravilnik o ostvarivanju prava na novčanu pomoć

Pravilnik o ostvarivanju prava na novčanu pomoć (pdf.)

 

Zahtjev za novčanu pomoć radi nabavke ortopedskog pomagala

Zahtjev za novčanu pomoć radi nabavke ortopedskog pomagala (pdf.)

 

Zahtjev za izuzetno tešku materijalnu situaciju

Zahtjev za izuzetno tešku materijalnu situaciju (pdf.)

 

Zahtjev za ostvarivanje prava na pomoć u liječenju

Zahtjev za ostvarivanje prava na pomoć u liječenju (pdf.)

 

Zahtjev za pomoć u smrtnom slučaju

Zahtjev za pomoć u smrtnom slučaju

 

Zahtjev za izdavanje uvjerenja

Zahtjev za izdavanje uvjerenja

 

Zakon o dopunskim pravima branitelja

Zakon o dopunskim pravima branitelja

 

Pravilnik o ostvarivanju prava na banjsko liječenje

Pravilnik o ostvarivanju prava na banjsko liječenje

 

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nabavku ortopedskog pomagala za ratne vojne invalide

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nabavku ortopedskog pomagala za ratne vojne invalide

 

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nabavku ortopedskog pomagala za paraplegičare

 Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nabavku ortopedskog pomagala za paraplegičare

 

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nabavku higijenskih sredstava za potrebe paraplegičara

Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć za nabavku higijenskih sredstava za potrebe paraplegičara

 

Zahtjev za ostvarivanje prava na banjsko-klimatsko liječenje

Zahtjev za ostvarivanje prava na banjsko-klimatsko liječenje

 

Zahtjev za izdavanje uvjerenja za uvoz automobila

Zahtjev za izdavanje uvjerenja za uvoz automobila

 

Pravlinik o ostvarivanju prava na novčanu pomoć za nabavku ortopedskog pomagala

Pravlinik o ostvarivanju prava na novčanu pomoć za nabavku ortopedskog pomagala

 

Pravilnik o ostvarivanju prava na novčanu egzistencijalnu naknadu

Pravilnik o ostvarivanju prava na novčanu egzistencijalnu naknadu

 

Zakon o novčanoj egzistencijalnoj naknadi

Zakon o novčanoj egzistencijalnoj naknadi