Kabinet Premijera

Tel.: 030-518-673

Utorak, 26 Oktobar 2021 - Vlada SBK - KSB
Utorak, 26 Oktobar 2021 14:13

Sazvana 101. sjednica Vlade SBK - 2021.g.

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03) i člana 9. Poslovnika o radu Vlade Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj 12/16 – prečišćeni tekst),

S A Z I V A M
101. sjednicu Vlade Srednjobosanskog kantona, za četvrtak, 28.10.2021.godine, u 9 sati

Objavljeno u Sjednice 2021

Ministar Ministastva privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić održao je danas radni sastanak povodom otvaranja zimske turističke sezone i manifestacije “Šankanje” koja se tradicionalno održava na planini Vlašić.

Sastanku su prisustvovali direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević, načelnik općine Travnik Kenan Dautović, pomoćnik načelnika za razvoj privredu i vanprivredu općine Travnik Amira Đelilbašić i šef odsjeka za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu privrede Srednjobosanskog kantona Dragan Martić.

Zvanično otvaranje zimske sezone i manifestacija “Šankanje” okupljaju veliki broj gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja, pa je na današnjem sastanku naglašena važnost poštivanja protokola vezanih za COVID-19, kako bi se svi ljubitelji zimskih sportova osjećali sigurno. Vlašić će biti centar zabave, druženja, muzičkih dešavanja, sportskih aktivnosti u magičnom ambijentu jedne od najljepših planina u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka naglašena je potreba za većim investiranjem u razvoj turističke ponude, izdvajanjem sredstava u skijašku infrastrukturu i unapređenjem marketinških aktivnosti sa akcentom na domaće tržište, ali i tržište susjednih zemalja.

Pored toga, razgovaralo se o registraciji apartmana i soba u domaćinstvima obzirom da su usvajanjem Zakona o turističkim zajednicama Srednjobosanskog kantona osigurani uslovi za registraciju i legalizaciju objekata ovog tipa smješta, čime je dodatno povećan kvalitet turističke ponude u zimskim destinacijama.

Ukazujući na potrebu unapređenja skijaških aktivnosti i uvođenja reda na skijalištima, sagovornici su konstatovali da je potrebno nastaviti aktivnosti na usvajanju Zakona o javnim skijalištima Srednjobosanskog kantona.

Srednjobosanski kanton kao poželjna zimska turistička destinacija zauzima važno mjesto na turističkoj mapi Bosne i Hercegovine zahvaljujući zajedničkoj saradnji cjelokupne zajednice, a shodno navedenom Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona će i u narednom vremenskom periodu biti partner i podrška u radu Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

Utorak, 26 Oktobar 2021 08:17

Sporazum UNDP i MOZMKIŠ

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB/SBK je kao nositelj projekta s UNDP-om dana 19.07.2021. potpisalo PISMO SPORAZUMA O IMPLEMENTACIJI PROJEKTA: POKRETANJE OKOLIŠNOG FINANCIRANJA U SVRHU NISKO-KARBONSKOG URBANOG RAZVOJA (LETTER OF AGREEMENT ON THE IMPLEMENTATION OF THE PROJECT: CATALYZING ENVIRONMENTAL FINANCE FOR LOW-CARBON URBAN DEVELOPMENT WHEN UNDP SERVES AS IMPLEMENTING PARTNER) , a koji se odnosi se na podizanje energetske učinkovitosti javnih objekata (Osnovne škole "Kalibunar" u Travniku, Osnovne škole "Busovača" u Busovači, Srednje škole "Busovača" u Busovači i Policijske postaje u Vitezu) po ESCO modelu, te nakon toga opskrbu navedenih objekata toplotnom energijom koristeći biogorivo od drvne mase. Prema navedenom Sporazumu UNDP sufinancira projekat u iznosu 590.000,00 KM.

Uz podršku UNDP-a su izvršene pripreme postupka javne nabave, te je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa dana 13.10.2021. godine u sklopu predmetnog ESCO projekta na Portalu javnih nabava (https://www.ejn.gov.ba) objavilo Obavijest o nabavi broj: 53-1-2-2-3-4/21 za nabavu energijske usluge – ESCO.

Pozivaju se svi zainteresirani ponuditelji da putem Portala javnih nabava (https://www.ejn.gov.ba) preuzmu tendersku dokumentaciju i sudjeluju u predmetnom postupku javne nabave.

Objavljeno u Novosti*