Kabinet Premijera

Tel.: 030-518-673

Petak, 21 Oktobar 2022 - Vlada SBK - KSB

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija, u srijedu 21. septembra, objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške ublažavanju negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ciljevi ovog poziva jesu doprinos ublažavanju negativnog poremećaja na tržištu repromaterijala tokom 2022. godine na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH nastalih kao posljedica pandemije Covid-19 i rata u Ukrajini, doprinos ublažavanju klimatskih promjena na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH, optimizacija operativnih troškova, održavanje produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, te podrška stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti od primarne proizvodnje do prerade i plasmana proizvoda na tržište.

Interventna mjera podrške će biti realizirana kroz finansijsku podršku za nabavku mineralnih đubriva, za nabavku sistema za navodnjavanje i orošavanje, te za podršku nabavke sistema za zasjenjivanje.

Prijave se mogu podnijeti od 03.10.2022. godine, dok je krajnji rok za prijavu 24.10.2022. godine, do 17:00 sati.

Više informacija o Javnom pozivu možete pročitati na linku https://eu4agri.ba/

Objavljeno u Novosti*

Vlada SBK je usvojila Zapisnik sa 141. sjednice.

Kantonalna uprava za branioce je predložila, a Vlada SBK donijela Odluku o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o ostvarivanju prava na novčanu egzistencijalnu naknadu. S obzirom da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o novčanoj egzistencijalnoj naknadi smanjena starosna granica za ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu naknadu sa 55. na 53. godine, pristupilo se i izmjenama Pravilnika o ostvarivanju prava na novčanu egzistencijalnu naknadu kao provedbenog propisa, Pravilnik stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenim Srednjobosanskog kantona, a njegova primjena od 1. 7. 2022. godine.

Objavljeno u Sjednice 2022