Ministarstvo zdravstva i socijalne politike / Registar

Subota, 29 Lipanj 2024 - Vlada SBK - KSB

Sabor KSB usvojio izmjene i dopune proračuna u iznosu od 416,6 milijuna KM

 

Sabor Kantona Središnja Bosna usvojio je danas u Travniku prijedlog izmjena i dopuna proračuna kantona za 2024. godinu. u iznosu od 416,6 milijuna KM, kao i prijedlog Zakona o izvršenju proračuna za ovu godinu.
Proračun je veći, kazala je kantonalna ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BiH), prije svega zahvaljujući kreditu od 40 milijuna KM koji je u proceduri podizanja, te rastu općih prihoda i akumuliranom suficitu iz prethodnih godina.
"Proračun je uvećan za oko 60 milijuna KM. Najznačajnija stavka su planirani primici od kreditnog zaduženja u narednom razdoblju u iznosu od 40 milijuna, a proračunski prihodi se povećavaju za oko 13 milijuna KM, te se u proračun unosi i preostali dio akumuliranog suficita. Na rashodovnoj strani najznačajniji su kapitalni izdaci planirani u iznosu od oko 46 milijuna KM i 13,5 milijuna planirani su proračunski izdaci za koje je najznačajnija stavka povećanje za isplate plaća, naknada i doprinosa zaposlenima. Od 1. srpnja osnovica će biti podignuta sa 385 na 410 KM, a to povećanje osnovice zajedno sa svim doprinosima i naknadama teško je oko 10 milijuna KM", rekla je Plavčić.
Predsjedatelj Sabora KSB, Dražen Matišić, istaknuo je značaj povećanja osnovice u rebalansu ali i usklađivanja liste lijekova.
"Slijedi nam kredit i razvojni projekti u iznosu 40 milijuna KM na području čitavog kantona. Povećali smo osnovicu za zaposlene, a zastupnici su prepoznali značaj izjednačavanja esencijalne liste lijekova u KSB s federalnom esencijalnom listom", rekao je Matišić.
Osim toga, prihvaćeno je izvješće o izvršenju proračuna za prošlu godinu, a također, Sabor je usvojio prijedlog odluke o produženju mandata Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, pred kojim je procedura raspisanog natječaja za komesara Ministarstva unutarnjih poslova KSB kao i drugih rukovodećih policijskih službenika.
Zastupnicima na sjednici prilikom rasprave o izmjenama i dopunama proračuna obratio se i zajednički predstavnik sindikata s područja kantona.

 

Objavljeno u Novosti - sabor