Četvrtak, 30 Rujan 2021 - Vlada SBK - KSB

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je zajedno s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primio delegaciju Kantona Središnja Bosna predvođenu predsjednikom Vlade kantona Tahirom Lendom, te delegaciju njemačkog grada Leipziga.
U delegaciji KSB, pored predsjednika Vlade kantona, bio je načelnik Općine Busovača Asim Mekić, dok su delegaciju iz Leipziga činili počasni konzul BiH u Njemačkoj, dugogodišnji parlamentarac u pokrajini Sachsen Michael Weichert, te bivši prvi zamjenik gradonačelnika Leipziga i direktor firme TT Cousalting Holger Tschense.
Na sastanku je razgovarano o projektu zbrinjavanja krutog otpada, ali i o mogućnostima prečišćavanja otpadnih voda u općinama Kantona Središnja Bosna.
Delegacije su premijeru Novaliću i ministrici Đapo predstavili koncept zajedničkog projekta upravljanja otpadom, a koji su razvili zahvaljujući poticajnim sredstvima njemačke savezne vlade za programe zaštite okoliša, a posebno za zemlje jugoistočne Evrope. Koncept podrazumijeva udruživanje četiri općine iz Kantona Središnja Bosna, Travnik, Novi Travnik, Busovača i Vitez, a planirano je njegovo proširenje na još sedam općina u ovom kantonu.
Premijer Novalić je rekao da je važnost zbrinjavanja otpadom prepoznala i Vlada Federacije BiH, te je ovo pitanje prije pandemije ocjenjeno kao jedno od prioritetnih. Naglasio je i da su prilikom razgovora s međunarodnim partnerima o prioritetnim aktivnostima Vlade FBiH istaknuta pitanja energetske tranzicije i zbrinjavanje otpada.
Ministrica Đapo je pohvalila napore projektnog tima da iznađu rješenje za zbrinjavanje otpada u Kantonu Središnja Bosna, te izrazila nadu da će doći u fazu realiziranja projekta koji je uvršten na jedinstvenu listu prioritetnih projekata u BiH.
Predsjednik Vlade SBK Lendo je rekao da su donošenjem strateških dokumenata u ovom kantonu prepoznati prioriteti među kojima su upravo zbrinjavanje otpadom i vodosnabdijevanje ocjenjeni kao preduvjet za jačanje turizma kao izuzetno značajne grane gospodarstva za razvoj Kantona Središnja Bosna. Stoga su u ovaj projekt, prema riječima Lende, uključeni već četiri godine s partnerima iz Njemačke, a kako bi pronašli najbolje rješenje za zbrinjavanje otpada koje se može primjenjivati i na druge regije.
Ekspertni tim koji je izradio koncept projekta zbrinjavanja otpadom u KSB-a broji šest članova, a odnedavno i dva bh. stručnjaka, a projekt je nastao zahvaljujući dugogodišnjem partnerstvu Travnika i Lepziga, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Fena

Objavljeno u Novosti

Vlada KSB je usvojila Zapisnik sa 97. sjednice.
Na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Vlada KSB utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju tako što se u Zakonu o zdravstvenom osiguranju u članku 101. stavak (6) iza riječi „Kantonalnog zavoda za osiguranje“ stavlja se točka i ostatak teksta se briše. Utvrđeni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju dostaviti će se Saboru Kantona Središnja Bosna na razmatranje i usvajanje po skraćenoj proceduri.
Ministarstvo financija je predložilo, a Vlada KSB donijela Odluku o izvršenju neplaniranih sredstava u Proračunu KSB za 2021.godinu kojom se Srednjoj školi „Uskoplje“, Gornji Vakuf - Uskoplje dopušta izvršenje doniranih sredstava od strane Chatolic relief services USA za projekt „Mirovno obrazovanje“ u iznosu od 1.000,00KM.
Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada KSB je donijela Odluku o izdvajanju dijela sredstava za provođenje Programa i kriterija utroška sredstava iz Proračuna Kantona Središnja Bosna u 2021.godini za poticaje u poljoprivredi (primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji) u ukupnom iznosu od 928,60KM. Naznačena sredstva raspodijeliti će se kako slijedi: Fuad Pašić iznos od 326,60KM, Rasim Hodžić iznos od 89,60KM i Edin Omeragić iznos od 512,40KM.
Ured za javne nabave je predložio, a Vlada KSB donijela Odluku o izboru „UNITRADE“ d.o.o. Ljubuški, kao najpovoljnijeg ponuditelja za nabavu pneumatika za motorna vozila putem Otvorenog postupka u procijenjenoj vrijednosti od 220.146,42KM bez PDV-a.
Donesena je i Odluka o izboru „Brist“ d.o.o. Gornji Vakuf - Uskoplje, kao najpovoljnijeg ponuditelja za nabavu mrkog uglja putem Otvorenog postupka u procijenjenoj vrijednosti od 739.750,00KM bez PDV-a.
Na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, Vlada KSB je donijela Odluku o davanju suglasnosti za nabavu usluga „Priprema telefonskih centrala“ za potrebe MUP-a u procijenjenoj vrijednosti od 240,00KM bez PDV-a.
Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa je predložilo, a Vlada KSB donijela slijedeće odluke:
- Odluka o rashodovanju stalnih sredstava Osnovne škole „Novi Travnik“ i „Mješovite srednje škole“ Novi Travnik.
- Odluka o davanju suglasnosti za poništenje postupka za izvođenje radova na krovu zgrade u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak.
- Odluka o davanju suglasnost na Izmjene i dopune planova javne nabave škola za 2021. kako slijedi: OŠ „Pajić Polje“ Gornji Vakuf – Uskoplje, SŠ „Vitez“ Vitez, OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac, MSŠ „Bugojno“ Bugojno, OŠ „Kiseljak 2“ Zabrđe, „Prva osnovna škola Bugojno“ Bugojno i OŠ „Dubravica“ Vitez – Preočica.
Ured za evropske integracije, fondove, odnose sa javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu je predložio, a Vlada KSB donijela slijedeće odluke:
- Odluka o davanju suglasnost na izmjene Plana javnih nabave Ureda za europske integracije, fondove, odnose sa javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu za 2021.godinu.
- Odluku o davanju suglasnosti za nabavu „Obnova ISO standard certifikata 2015 u kantonalnim tijelima uprave“ u procijenjenoj vrijednosti od 12.000,00KM bez PDV-a.
Vlada KSB je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova donijela slijedeće odluke:
- Odluka o izdvajanju sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša Kantona Središnja Bosna za rekonstrukciju i utopljavanje prostorija Košarkaškog kluba Iskra, Bugojno u iznosu od 7.000,00KM.
- Odluka o izdvajanju sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša Kantona Središnja Bosna za uspostavu Biciklističke staze Lašva - Jajce u iznosu od 50.000,00KM. Naznačena sredstva doznačiti će se Turističkoj zajednici Kantona Središnja Bosna.

 

Objavljeno u Sjednice 2021

 

pristup informacijama

Search