Sjednice Vlade SBK/KSB

Članak je filtriran: Četvrtak, 30 Septembar 2021 - Vlada SBK - KSB

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je zajedno s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primio delegaciju Srednjobosanskog kantona predvođenu kantonalnim premijerom Tahirom Lendom, te delegaciju njemačkog grada Leipziga.

U delegaciji SBK, pored kantonalnog premijera, bio je načelnik Općine Busovača Asim Mekić, dok su delegaciju iz Leipziga činili počasni konzul BiH u Njemačkoj, dugogodišnji parlamentarac u pokrajini Sachsen Michael Weichert, te bivši prvi zamjenik gradonačelnika Leipziga i direktor firme TT Cousalting Holger Tschense.

Na sastanku je razgovarano o projektu zbrinjavanja krutog otpada, ali i o mogućnostima prečišćavanja otpadnih voda u općinama Srednjobosanskog kantona.

Delegacije su premijeru Novaliću i ministrici Đapo predstavili koncept zajedničkog projekta upravljanja otpadom, a koji su razvili zahvaljujući poticajnim sredstvima njemačke savezne vlade za programe zaštite okoliša, a posebno za zemlje jugoistočne Evrope. Koncept podrazumijeva udruživanje četiri općine iz Srednjobosanskog kantona, Travnik, Novi Travnik, Busovača i Vitez, a planirano je njegovo proširenje na još sedam općina u ovom kantonu.

Premijer Novalić je rekao da je važnost zbrinjavanja otpadom prepoznala i Vlada Federacije BiH, te je ovo pitanje prije pandemije ocjenjeno kao jedno od prirotetnih. Naglasio je i da su prilikom razgovora s međunarodnim partnerima o prioritetnim aktivnostima Vlade FBiH istaknuta pitanja energetske tranzicije i zbrinjavanje otpada.

Ministrica Đapo je pohvalila napore projektnog tima da iznađu rješenje za zbrinjavanje otpada u Srednjobosanskom kantonu, te izrazila nadu da će doći u fazu realizacije projekt koji je uvršten na jedinstvenu listu prioritetnih projekata u BiH.

Premijer SBK Lendo je rekao da su donošenjem strateških dokumenata u ovom kantonu prepoznati prioriteti među kojima su upravo zbrinjavanje otpadom i vodosnabdijevanje ocjenjeni kao preduslov za jačanje turizma kao izuzetno značajne grane privrede za razvoj Srednjobosanskog kantona. Stoga su u ovaj projekt, prema riječima Lende, uključeni već četiri godine s partnerima iz Njemačke, a kako bi pronašli najbolje rješenje za zbrinjavanje otpada koje se može primjenjivati i na druge regije.

Ekspertni tim koji je izradio koncept projekta zbrinjavanja otpadom u SBK-a broji šest članova, a odnedavno i dva bh. stručnjaka, a projekt je nastao zahvaljujući dugogodišnjem partnerstvu Travnika i Lepziga, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Fena

Objavljeno u Novosti*
Četvrtak, 30 Septembar 2021 09:41

Saopštenje sa 98. sjednice Vlade SBK - 2021.g.

Vlada SBK je usvojila Zapisnik sa 97. sjednice.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Vlada SBK utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju tako što se u Zakonu o zdravstvenom osiguranju u članu 101. stavu (6) iza riječi „Kantonalnog zavoda za osiguranje“ stavlja se tačka i ostatak teksta se briše. Utvrđeni Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju dostaviti će se Skupštini Srednjobosanskog kantona na razmatranje i usvajanje po skraćenom postupku.

Ministarstvo finansija je predložilo, a Vlada SBK donijela Odluku o izvršenju neplaniranih sredstava u Budžetu SBK za 2021.godinu kojom se Srednjoj školi „Uskoplje“, Gornji Vakuf - Uskoplje dopušta izvršenje doniranih sredstava od strane Chatolic relief services USA za projekt „Mirovno obrazovanje“ u iznosu od 1.000,00KM.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada SBK je donijela Odluku o izdvajanju dijela sredstava za provođenje Programa i kriterija utroška sredstava iz Budžeta Srednjobosanskog kantona u 2021.godini za poticaje u poljoprivredi (primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji) u ukupnom iznosu od 928,60KM. Naznačena sredstva raspodijeliti će se kako slijedi: Fuad Pašić iznos od 326,60KM, Rasim Hodžić iznos od 89,60KM i Edin Omeragić iznos od 512,40KM.

Ured za javne nabavke je predložio, a Vlada SBK donijela Odluku o izboru „UNITRADE“ d.o.o. Ljubuški, kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku pneumatika za motorna vozila putem Otvorenog postupka u procijenjenoj vrijednosti od 220.146,42KM bez PDV-a.
Donesena je i Odluka o izboru „Brist“ d.o.o. Gornji Vakuf - Uskoplje, kao najpovoljnijeg ponuđača za nabavku mrkog uglja putem Otvorenog postupka u procijenjenoj vrijednosti od 739.750,00KM bez PDV-a.

Na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada SBK je donijela Odluku o davanju saglasnosti za nabavku usluga „Priprema telefonskih centrala“ za potrebe MUP-a u procijenjenoj vrijednosti od 240,00KM bez PDV-a.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je predložilo, a Vlada SBK donijela slijedeće odluke:
- Odluka o rashodovanju stalnih sredstava Osnovne škole „Novi Travnik“ i „Mješovite srednje škole“ Novi Travnik.
- Odluka o davanju saglasnosti za poništenje postupka za izvođenje radova na krovu zgrade u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak.
- Odluka o davanju saglasnost na Izmjene i dopune planova javnih nabavki škola za 2021. kako slijedi: OŠ „Pajić Polje“ Gornji Vakuf – Uskoplje, SŠ „Vitez“ Vitez, OŠ „Kiseljak 1“ Bilalovac, MSŠ „Bugojno“ Bugojno, OŠ „Kiseljak 2“ Zabrđe, „Prva osnovna škola Bugojno“ Bugojno i OŠ „Dubravica“ Vitez – Preočica.

Ured za evropske integracije, fondove, odnose sa javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu je predložio, a Vlada SBK donijela slijedeće odluke:
- Odluka o davanju saglasnost na izmjene Plana javnih nabavki Ureda za europske integracije, fondove, odnose sa javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu za 2021.godinu.
- Odluku o davanju saglasnosti za nabavku „Obnova ISO standard certifikata 2015 u kantonalnim tijelima uprave“ u procijenjenoj vrijednosti od 12.000,00KM bez PDV-a.

Vlada SBK je na prijedlog Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova donijela slijedeće odluke:
- Odluka o izdvajanju sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša Srednjobosanskog kantona za rekonstrukciju i utopljavanje prostorija Košarkaškog kluba Iskra, Bugojno u iznosu od 7.000,00KM.
- Odluka o izdvajanju sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša Srednjobosanskog kantona za uspostavu Biciklističke staze Lašva - Jajce u iznosu od 50.000,00KM. Naznačena sredstva doznačiti će se Turističkoj zajednici Srednjobosanskog kantona.

 

 

Objavljeno u Sjednice 2021

Novosti

10.08.2022 Na osnovu članaka 7. i 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i H...
08.08.2022 Projekat EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, krajem mjeseca jula objavio je dva javna poziva: &...
08.08.2022 Na osnovu člana 5.stav 1. i 2. Zakon o koncesijama (SN SBK/KSB, broj: 8/09) Ministarstvo poljoprivre...
05.08.2022 ...
04.08.2022 ...
« Septembar 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub NED
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30