Novosti / Obavještenja

30 Septembar
2021

Delegacija SBK na sastanku sa Fadilom Novalićem i Editom ĐapoPremijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je zajedno s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, primio delegaciju Srednjobosanskog kantona predvođenu kantonalnim premijerom Tahirom Lendom, te delegaciju njemačkog grada Leipziga.

U delegaciji SBK, pored kantonalnog premijera, bio je načelnik Općine Busovača Asim Mekić, dok su delegaciju iz Leipziga činili počasni konzul BiH u Njemačkoj, dugogodišnji parlamentarac u pokrajini Sachsen Michael Weichert, te bivši prvi zamjenik gradonačelnika Leipziga i direktor firme TT Cousalting Holger Tschense.

Na sastanku je razgovarano o projektu zbrinjavanja krutog otpada, ali i o mogućnostima prečišćavanja otpadnih voda u općinama Srednjobosanskog kantona.

Delegacije su premijeru Novaliću i ministrici Đapo predstavili koncept zajedničkog projekta upravljanja otpadom, a koji su razvili zahvaljujući poticajnim sredstvima njemačke savezne vlade za programe zaštite okoliša, a posebno za zemlje jugoistočne Evrope. Koncept podrazumijeva udruživanje četiri općine iz Srednjobosanskog kantona, Travnik, Novi Travnik, Busovača i Vitez, a planirano je njegovo proširenje na još sedam općina u ovom kantonu.

Premijer Novalić je rekao da je važnost zbrinjavanja otpadom prepoznala i Vlada Federacije BiH, te je ovo pitanje prije pandemije ocjenjeno kao jedno od prirotetnih. Naglasio je i da su prilikom razgovora s međunarodnim partnerima o prioritetnim aktivnostima Vlade FBiH istaknuta pitanja energetske tranzicije i zbrinjavanje otpada.

Ministrica Đapo je pohvalila napore projektnog tima da iznađu rješenje za zbrinjavanje otpada u Srednjobosanskom kantonu, te izrazila nadu da će doći u fazu realizacije projekt koji je uvršten na jedinstvenu listu prioritetnih projekata u BiH.

Premijer SBK Lendo je rekao da su donošenjem strateških dokumenata u ovom kantonu prepoznati prioriteti među kojima su upravo zbrinjavanje otpadom i vodosnabdijevanje ocjenjeni kao preduslov za jačanje turizma kao izuzetno značajne grane privrede za razvoj Srednjobosanskog kantona. Stoga su u ovaj projekt, prema riječima Lende, uključeni već četiri godine s partnerima iz Njemačke, a kako bi pronašli najbolje rješenje za zbrinjavanje otpada koje se može primjenjivati i na druge regije.

Ekspertni tim koji je izradio koncept projekta zbrinjavanja otpadom u SBK-a broji šest članova, a odnedavno i dva bh. stručnjaka, a projekt je nastao zahvaljujući dugogodišnjem partnerstvu Travnika i Lepziga, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Fena

pogledano 918 puta

Novosti

12.05.2022 11.05.2022.godine u Travniku je održana početna konferencija projekta “Saradnjom do bolje konkurentn...
29.04.2022 Č E S T I T K A   Upućujem iskrene čestitke svim muslimanima, građanima Srednjobosanskog kant...
29.04.2022 Č E S T I T K A   Povodom 1.maja – Međunarodnog praznika rada – upućujem iskrene čestitke svi...
27.04.2022 Svečana Ceremonija predstavljanja prve Škole izvrsnosti u Bosni i Hercegovini i regiji te otkrivanje...
25.04.2022 Na osnovu člana 9. Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave Srednjobo...
« Maj 2022 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub NED
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31