Kantonalna uprava za branioce / Novosti

Utorak, 20 April 2021 - Vlada SBK - KSB

Danas, 20. aprila 2021. godine, u Javnoj ustanovi Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik, u prisustvu premijera Srednjobosanskog kantona Tahira Lende, direktora ove Javne ustanove dr. Emira Abdulovića, ministra zdravstva i socijalne politike Ante Matića, općinskog načelnika Općine Travnik Admira Hadžiemrića, budućeg načelnika Općine Travnik Kenana Dautovića, sekretara Ureda za evropske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitet prema međunarodnom standardu Srednjobosanskog kantona Muhameda Softića, predstavnika UNDP-ja projekta ILDP u Bosni i Hercegovini Nasira Nalića, i predstavnika firme BERG, d. o. o., Sarajevo, otvoren je CT kabinet.

Javna ustanova Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik od 1948. godine uspješno pruža zdravstvene usluge stanovništvu šireg područja. Zbog svoje opredijeljenosti i nastojanja da usavršava spektar usluga, ali i pada oboljenja od tuberkuloze, a s druge strane uslijed velikog porasta broja osoba oboljelih od malignih i virusnih oboljenja pluća, kao i potrebe stanovništva ovih prostora, Bolnica je u finalnoj fazi pripreme otvaranja onkološkog odjeljenja. Zbog toga je, između ostalog, nabavka CT uređaja od iznimne važnosti te će njegova upotreba olakšati i unaprijediti rad i usluge Bolnice na mnogo načina, a posebno u ovim teškim vremenima borbe protiv koronavirusa i bolesti COVID-19.

Dio sredstva za provedbu ovoga projekta, odnosno nabavku CT uređaja, u iznosu 100.000,00 USD, osigurana su uz podršku zajedničkog projekta Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP), Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), kao nagrada Srednjobosanskom kantonu za najbolji sistem upravljanja razvojem za 2019. godinu.
U skladu s prihvaćenim Izvještajem o implementaciji Strategije razvoja Srednjobosanskog kantona za 2019. godinu, Ureda za evropske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitet prema međunarodnom standardu Srednjobosanskog kantona, Vlada Srednjobosanskog kantona je dala saglasnost da se iz nagradnog fonda UNDP-ja, u iznosu od 100.000,00 USD, finansira projekt iz Akcijskoga plana 2019–2021. godine: poboljšanje kvaliteta postojećih zdravstvenih usluga.

Implementacijom projekta i raspolaganjem još jednim CT uređajem u javnim ustanovama Srednjobosanskog kantona, liste čekanja pacijenata na snimanje i dijagnosticiranje značajno će se smanjiti a time i poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga, što je upravo i cilj Vlade Srednjobosanskog kantona i Bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu Travnik.

Objavljeno u Novosti*
Utorak, 20 April 2021 08:23

Sazvana 81. sjednica Vlade SBK - 2021.g.

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03) i člana 9. Poslovnika o radu Vlade Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj 12/16 – prečišćeni tekst),

S A Z I V A M
81. sjednicu Vlade Srednjobosanskog kantona, za četvrtak, 22.4.2021.godine, u 9 sati

Objavljeno u Sjednice 2021