Kabinet Premijera

Tel.: 030-518-673

Četvrtak, 20 Juli 2023 - Vlada SBK - KSB
Objavljeno u Novosti*

Kao rezultat intenzivnih aktivnosti Ureda za evropske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitet prema međunarodnom standardu na Projektu investicije u održivo upravljanje otpadom u Srednjobosanskom kantonu za četiri općine (Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača), WBIF (Investicioni okvir za zapadni Balkan) je odobrio grant sredstva za tehničku pomoć u realizaciji istog, u iznosu od €579.000,00.

Složenost pripreme projektnih aktivnosti održava se kroz niz sastanaka, konsultacija i tehničkih priprema projektne dokumentacije, ali i studijskih posjeta određenim kompanijama koje se bave konceptom „održivog upravljanja otpadom“, što je na kraju donijelo rezultat.

Ured je podnio Prijavni obrazac za dodjelu grant sredstava sa kompletnom dokumentacijom za „Projekat investicije u održivo upravljanje otpadom u Srednjobosanskom kantonu za četiri općine“ WBIF-u (Investicioni okvir za zapadni Balkan), koji je nakon usporedbe i ocjenjivanja dostavljenih zahtjeva i dodijelio grant sredstva Srednjobosanskom kantonu.

Sredstva će biti upotrebljena za tehničku pomoć u provođenju aktivnosti izrade Studije izvodljivosti i procjena uticaja na okoliš i društvo za održivo upravljanje otpadom u Srednjobosanskom kantonu.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je kao vodeća financijska institucija podržala ovaj Projekt, čija implementacija će trajati od kraja 2023. godine do sredine 2024. godine.

Objavljeno u Novosti*

Vlada SBK je usvojila Zapisnik sa 5. sjednice.

Objavljeno u Sjednice 2023