Ministarstvo gospodarstva / Programi

Četvrtak, 27 Lipanj 2024 - Vlada SBK - KSB

Ministarstvo privrede SBK i ASA Banka d.d. Sarajevo potpisali su Ugovor o subvencioniranju dijela kamatne stope za privredna društva i obrtnike sa područja Srednjobosanskog kantona

Privrednici i obrtnici sa područja Srednjobosanskog kantona mogu u narednom periodu kod ASA Banke ugovoriti povoljna finansijska sredstva s fiksnom kamatnom stopom od 0,74%, bez naknade za obradu finansiranja, i sa rokom otplate od 60 mjeseci.
Ministarstvo privrede SBK i ASA Banka d.d. Sarajevo potpisali su Ugovor o subvencioniranju dijela kamatne stope za privredna društva i obrtnike sa područja Srednjobosanskog kantona.

ASA Banka je za tu svrhu osigurala sredstva iz vlastitih izvora u iznosu od 15 miliona KM, dok je Ministarstvo izdvojilo 200.000,00 KM za sufinansiranje dijela kamatne stope.
Cilj Ugovora je osigurati finansiranje privrednim društvima i obrtnicima za stalna i obrtna sredstva, potaknuti produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, te podržati pokretanje novih i održavanje postojećih proizvodnih kapaciteta, pružanje usluga, povećanje iskorištenosti kapaciteta, očuvanje radnih mjesta i nova zapošljavanja.

Privredna društva i obrtnici mogu ugovoriti finansiranje iz linije Srednjobosanskog kantona do maksimalnog iznosa od 50.000 KM za obrtnike, odnosno od 100.000 do 500.000 KM za privredna društva, ovisno o broju zaposlenih. Minimalni rok otplate je 12 mjeseci, a maksimalni 60 mjeseci, uključujući grace period od najviše 12 mjeseci.

Pravo na subvenciju imaju privredna društva i obrtnici koji nemaju neizmirenih poreskih obaveza i koji su sredstva namjenski utrošili.

Za detalje o uslovima finansiranja možete se obratiti ASA Banci d.d. Sarajevo ili Ministarstvu privrede Srednjobosanskog kantona.

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona.

Objavljeno u Novosti