Četvrtak, 10 Listopad 2024 - Vlada SBK - KSB

U utorak, 09.10.2024.godine održana je sjednica Kantonalnog stožera civilne zaštite na kojoj je analizirano stanje na poplavljenim područjima i sumirane dosadašnje aktivnosti. Istaknuto je kako su štete ogromne ali da je najveća tragedija gubitak tri ljudska života na području općine Fojnica. Zaključeno je da se uključe sve raspoložive snage KSB u pomoć i sanaciju u poplavljenim općinama, kako bi se stanje što prije normalizovalo.

Članovi Kantonalne komisije za procjenu šteta obišli su sve tri općine i ustanovili su da, prema podacima iz općinskih komisija, preliminarne štete iznose preko 55 miliona KM. U narednom periodu općinske komisije će uraditi preciznu procjenu šteta sa poplavljenih područja.

Kantonalna uprava civilne zaštite je od primitka prvih informacija sa terena, poduzela sve aktivnosti iz svoje nadležnosti o čemu redovno informiše Kantonalni stožer civilne zaštite, Vladu Kantona, Federalni stožer, Federalnu upravu civilne zaštite, a u stalnom su kontaktu sa Općinskim službama civilne zaštite.

Svakodnevno se distribuira neophodna oprema i vrši koordinacija upućivanja Kantonalnih službi i potrebne mehanizacije na područja poplavljenih općina. Putem KUCZ upućena je pomoć donirana od strane Posavskog kantona, Unsko-sanskog kantona te organizacije Save the Children, preduzeća „FIS Professional“.

Trenutno je situacija na poplavljenim područjima stabilnija. Ekipe CZ-e, Oružanih snaga BiH, ekipe međunarodne pomoći, članovi Crvenog križa te brojni volonteri i mještani, uz pomoć mehanizacije vrše čišćenje terena. Ministarstvo zdravstva poduzelo je sve mjere iz svoje nadležnosti ( analiza vode, deratizacija, dezinfekcija...). Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donijelo je Odluku o proglašenju ugroženog područja u cilju sprečavanja pojave zoonoza, zaraznih i parazitnih oboljenja u sve tri poplavljene općine. Direkcija za ceste SBK/KSB vrši obilazak ugroženih putnih komunikacija i poduzima mjere iz svoje nadležnosti.

Nakon analize stanja, Kantonalni stožer civilne zaštite donio je više zaključaka i naredbi i uputio ih prema nadležnim ministarstvima, upravama zavodima i preduzećima s ciljem pružanja adekvatne pomoći stanovnicima u ugroženim općinama.

Kantonalni stožer civilne zaštite, koji je u stalnom zasjedanju, kao i Kantonalna uprava za civilnu zaštitu, i dalje će pratiti situaciju i reagirati u skladu s potrebama na poplavljenim područjima.

Objavljeno u Novosti