Sjednice Vlade SBK / KSB

Članak je filtriran: Petak, 20 Novembar 2020 - Vlada SBK - KSB

Delegacija Ministarstva privrede posjetila je danas mobilni LOT tim turske vojne misije u sastavu EUFOR-a sa sjedištem u Travniku. Tom prilikom ministar privrede Nisvet Hrnjić razgovarao je sa komadantom turskog LOT tima gospodinom Levent Polatom i njegovim saradnicima.
Imajući u vidu veliku važnost privrede Republike Turske te da se aktivnosti LOT tima dotiču i civilnih tema, predstavljene su aktivnosti ministarstva privrede, posebno aktivnosti podrške sektoru privrede kantona u periodu pandemije COVID-19. U velikom interesu Ministarstva privrede jeste saradnja, planiranje aktivnosti, orzanizovanje susreta saših privrednika i privrednika iz Republike Turske.
Ministar Hrnjić je upoznao sagovornike da Ministarstvo privrede provodi aktivnosti saradnje sa KOSGEB-om (Organizacija za razvoj malih i srednjih preduzeća Turske) koje imaju cilj poboljšanje rada malih i srednjih preduzeća koja čine preko 95% privrednog života u Srednjobosanskom kantonu.
Predstavnici LOT tima podržali su aktivnosti koje provodi Ministarstvo privrede, zahvalili se na upriličenoj posjeti i stavili se na raspolaganje u okviru svojih mogućnosti.

Objavljeno u Novosti*

Na prijedlog Ministarstva privrede usvojena je Odluka o izdvajanju sredstava fizičkim licima registrovanim kod nadležnih općinskih organa koja su imala pad od 20% i više ostvarenog prometa u mjesecu aprilu 2020. godine u odnosu na mjesec april 2020. godine u iznosu od 405,00 KM po zaposlenom za subvencioniranje dijela najniže neto plate za mjesec april 2020. godine.

Ukupan broj fizičkih lica registrovanim kod nadležnih općinskih organa kojima se izdvajaju sredstva iznosi: 30.
Ukupan broj zaposlenih u fizičkim licima registrovanim kod nadležnih općinskih organa kojima se izdvajaju sredstva iznosi: 48.
Ukupan iznos finansijskih sredstava koja se izdvajaju po ovoj odluci iznosi: 19.440,00 KM.

Ovom Odlukom se nastavlja podrška koju Ministarstvo privrede pruža privrednim subjektima sa područja SBK, a ista će biti nastavljena i do karaj tekuće godine kroz donošenje nekoliko važnih odluka o izdvajanju sredstava pomoći privrednim subjektima. 

Na prijedlog Ministarstva privrede usvojena je Odluka o raspodjeli sredstava Regionalnoj ekonomskoj zajednici „REZ” d.o.o. Zenica za sufinansiranje projekta „Razvoj radne snage u Srednjobosanskom kantonu” koji se realizuje sa USAID WHAM projektom za privredna društva.

Ovaj projekat za pretkvalifikaciju omogućiti će kompanijama organizaciju obuke postojeće i nove radne snage kako bi se kvalitetno i pravovremeno odgovorilo na zahtjeve tržišta. Projekat će se realizovati u periodu od 6 mjeseci, od 01.11.2020. do 30.04.2021. godine.

Obuke će biti organizovane u skladu sa individualnim potrebama svake kompanije i uglavnom u radnim prostorima kompanije. Pored svojih, kompanija će takođe koristiti spoljne kapacitete za obuku radne snage angažujući provjerene i specijalizovane organizacije za pružanje usluga obuke radne snage. Ukupno će biti realizovano 15 obuka za 37 postojećih i 17 novih radnika prema programima i metodama koje su odabrale kompanije korisnice (6 kompanija) sredstava u projektu.

Projekat sufinansira Ministarstvo privrede sa iznosom od 26.768,00 KM i USAID sa iznosom 78.121,00 KM, a implementira ga REZ - Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH, dok će privredni subjekti biti osnobođeni bilo kakvih finansjskih troškova.

Objavljeno u Novosti*

Vlada SBK je usvojila Zapisnik sa 60. sjednice.

Na prijedlog Ministarstva finansija, Vlada SBK je utvrdila Nacrt programa javnih investicija SBK za period 2021. - 2023. g. Projekti koji su uključeni u program javnih investicija finansiraju se iz sredstava koja se osiguravaju u budžetima u Kantonu i u Federaciji zatim donacijama, zaduživanjem, vlastitim sredstvima, te drugim izvorima finansiranja. Važno je istaknuti da samo oni projekti koji su uvršteni u program javnih investicija mogu se finansirati budžetskim sredstvima ili zaduživanjem.
Programom javnih investicija stvaraju se pretpostavke za postupno uvođenje srednjoročnog finansijskog planiranja investicija u skladu s strateškim razvojnim dokumentima i srednjoročnim planovima institucija. Program javnih investicija institucija SBK (PJI) se priprema kao podrška Vladi Kantona i institucijama Kantona za planiranje ulaganja i donošenje kvalitetnijih investicijskih odluka. PJI je instrument planiranja koji omogućava bolje korištenje sredstava budžeta i pruža bolji pristup stranim izvorima finansiranja, s obzirom da raspoloživa budžetska sredstva nisu uvijek dostatna za višegodišnje finansiranje projekata.

Objavljeno u Sjednice 2020

Novosti

18.06.2021 Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK/KSB Tr...
15.06.2021 Kantonalna uprava za civilnu zaštitu objavljuje upute građanima za provođenje mjera osobne i uz...
15.06.2021 Ministarstvo privrede objavljuje JAVNI POZIV za prijavu stručnih lica za povremeni rad u stručn...
14.06.2021 Dana 12.6.2021.godine predstavnici Ministarstva privrede SBK su učestvovali u radu radionice koju je...
11.06.2021   Javni oglas za podnošenje prijava za projekata za poticaj povratku prognanih, obnovi i razvi...
« Novembar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub NED
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30