Novosti / Obavještenja

02 Septembar
2020

Saopštenje sa sastanka u Federalnom ministarstvu okoliša i turizmaMinistar Ministarstva privrede, Nisvet Hrnjić, danas se u Sarajevu susreo sa ministricom Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Editom Đapo, sa kojom je razgovarao o turističko ugostiteljskim potencijalima SBK (smještajnim kapacitetima, ski centrima, kulturno historijskom i prirodnom nasljeđu).
Glavna tema razgovora bile su posljedice koje je u segmentu turizma i ugostiteljstva izazvala pandemija Covid-19. Tokom razgovora je zaključeno je da je to mozda i najosjetljivija djelatnost u segmentu privrede. Naglašeno je da je sektor turizma i ugostiteljstva pretrpio velike štete koje su vidljive u padu poslovanja preko 80% u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar Hrnjić upoznao je ministricu Đapo s činjenicom da je Ministarstvo privrede do sada provelo četiri javna poziva o dodjeli sredstava segmentu privrede Srednjobosanskog kantona u okviru kojih je data podrška i segmentu ugostiteljstva i turizma.
Obavijestio je ministricu Đapo o donošenju Zakona o turističkim zajednicama i početku njegove primjene u Srednjobosanskom kantonu, kao i da je usvojen nacrt Zakona o skijalištima, te da je Ministarstvo privrede za isti obavilo javne rasprave i pripremilo prijedlog Zakona. Tokom razgovora naglašena je važnost donošenja federalnog Zakona o turizmu i zakona iz oblasti ugostiteljstva.

Ministar Hrnjić je istakao da je pred nama zimska turistička sezona, da Ministarstvo privrede vrši pripreme u tom smislu i pozvao Federalno ministarstvo okoliša i turizma da podrži nastojanja ovog ministarstva za što uspješniju zimsku sezonu. Poseban akcent dao je promociji zimskih turističkih potencijala Srednjobosanskog kantona, potencijalnim turistima i posjetiocima iz okolnih zemalja i šire.
Ministrica Đapo je najavila poseban vid podrške sektoru ugostiteljstva i turizma koji će se implementirati do kraja ove godine.  Ministar Hrnjić se zahvalio na prijemu i pozvao na održavanje stalnog kontakta ministarstava u cilju koordiniranja što bolje podrške ovoj grani privrede.

 

pogledano 3435 puta

Novosti

22.02.2024 ...
22.02.2024 Naime, radi se o posjeti turske poduzetnice i osnivača kompanije C2B - Care for Beauty, Sehzan Secen...
22.02.2024 Predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Jajce, Bugojno, Gornji Vakuf i Donji Vakuf su posjetili Pre...
22.02.2024 Obavještenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti za izvođenje objekta nad...
22.02.2024 Obavještenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti ,,SKI-MIĆI'' DOO BUSOVAČ...
« Februar 2024 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub NED
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29