Novosti / Obavještenja

30 Decembar
2022

Predstavnici Ministarstva financija i pilot proračunskih korisnika Kantona Središnja Bosna sudjelovali su na seminaru o unapređenju ljudskih potencijala u području programskog budžetiranja



U suradnji s kantonalnim ministarstvima financija, u razdoblju od listopada do prosinca 2022. godine organizirane su radionice za predstavnike kantonalnih pilot proračunskih korisnika na temu programskog budžetiranja.

Obuke su održane u okviru planiranih aktivnosti Projekta “Nastavak podrške upravljanju javnim financijama u Bosni i Hercegovini”, koji financira Europska unija, a provodi međunarodni konzorcij predvođen kompanijom Hulla & Co Human Dynamics GmbH & Co KG, DAI Global Company, čiji je cilj poboljšati upravljanje javnim financijama u BiH povećanjem učinkovitosti rashoda.
Radionice predstavljaju nastavak procesa edukacije proračunskih korisnika u Federaciji Bosne i Hercegovine u razumijevanju novog proračunskog pristupa i nove metodologije programskog budžetiranja. Proces obuka je započeo u posljednjem tromjesečju 2021. godine, a nastavio se tijekom 2022. godine, kada su, u saradnji sa Federalnim ministarstvom financija, održane edukacije u vidu individualiziranih obuka i tehničke pomoći svim proračunskim korisnicima na razini Federacije BiH, s ciljem redefiniranja njihovih proračunskih programa i indikatora učinaka, nakon čega je započela edukacija kantonalnih proračunskih korisnika.
Na radionici u Travniku, koja je održana 12. listopada 2022. godine, sudjelovali su predstavnici kantonalnog Ministarstva financija; Ministarstva gospodarstva; Ministarstva prostornog uređenja, gradnje, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova; i Ureda za europske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu. Sudionici su upoznati s aktivnostima projekta, koje predstavljaju dvogodišnji napor na unaprjeđenju upravljanja javnim financijama u BiH povećanjem učinkovitosti rashoda.
Glavne teme radionice bile su teorijske postavke programskog budžetiranja, predstavljanje izmjena Zakona o proračunima u Federaciji BiH u kontekstu implementacije programskog proračuna, kao i predstavljanje novog modela programskog proračuna (glavne promjene u načinu izrade proračuna u Federaciji BiH, povezivanje proračuna i strateškog planiranja, novi format proračuna), koji predstavlja zajednički rad stručnog tima Projekta i zaposlenih u Federalnom ministarstvu financija.
Cilj radionice bio je predstaviti prijedloge proračunskih programa i indikatore učinaka za svaku od prisutnih institucija, koje su predstavnici Projekta pripremili na temelju: dokumentacije koje su institucije dostavile, trenutnih struktura proračunskih programa i indikatora, nove metodologije programskog proračuna za Federaciju BiH, dobrih međunarodnih praksi i strateških dokumenata. Također je uzeta u obzir struktura godišnjih i trogodišnjih programa/planova rada koje su institucije razvile u skladu sa važećim propisima. Predložena programska struktura služi kao ulazni materijal koji svaka institucija treba uzeti u obzir pri donošenju odluka o proračunskim programima i indikatorima, a konačna odluka bit će na rukovoditeljima institucija.
Na radionici su sudjelovali rukovoditelji na visokoj razini kao što su resorni pomoćnici ministara, rukovoditelji sektora, stručni savjetnici i suradnici, kao i osobe zadužene za izradu godišnjih i trogodišnjih planova rada institucija.
Pružanje ove vrste tehničke pomoći proračunskim korisnicima zajednički je rad stručnog tima Projekta sa zaposlenicima u Federalnom i kantonalnim ministarstvima financija, što je ujedno i snažan preduvjet za uspješnu provedbu novog proračunskog pristupa i ostvarenje dvaju glavnih ciljeva Projekta: (1) Unaprjeđenje procesa programskog budžetiranja i usklađenost s procesom srednjoročnog planiranja i (2) Poboljšanje kapaciteta ljudskih resursa za planiranje programskog proračuna.

pogledano 1389 puta

Novosti

22.04.2024 Temeljem članka 9. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Službene novine Federacije BI...
09.04.2024 Na osnovu člana 9. Zakona o kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave Sred...
09.04.2024 Č E S T I T K A   Upućujem iskrene čestitke svim muslimanima, građanima Srednjobosanskog kant...
08.04.2024 Na osnovu člana 20. Uredbe o mirnom rješavanju radnih sporova u Srednjobosanskom kantonu (“Službene ...
04.04.2024 U okviru IPA III Programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2021–2027, Ministarstvo ...
« April 2024 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub NED
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30