Nabavke

Srijeda, 09 Juni 2021 - Vlada SBK - KSB

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona pokrenulo je aktivnosti na izradi Vodiča za strane investitore pod nazivom “Investiraj u Srednjobosanski kanton”


Vodič za strane investitore “Investiraj u Srednjobosanski kanton” prvi je vodič ovog tipa u Srednjobosanskom kantonu, te će investitorima pružiti jasne i pristupačne informacije o mogućnostima poslovanja.
Kroz prezentaciju investicijskih projekata po sektorima i posredovanje u komunikaciji sa nadležnim institucijama, Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona želi podstaći brži rast privrede, ravnomjeran i održiv razvoj Srednjobosanskog kantona.
Vodič objašnjava korake za početak poslovanja i nudi sveobuhvatne informacije o geostrateškom položaju, prirodnim bogatstvima, atraktivnim sektorima, putnoj mreži, troškovima poslovanja, prednostima investiranja, ljudskim resursima, potrebnim dozvolama, cijenama komunalnih usluga za pravne osobe, općinskim komunalnim taksama, investicijskim lokacijama, doprinosima, porezima, registraciji preduzeća, relevantnim zakonima u Srednjobosanskom kantonu i Bosni i Hercegovini.
U cilju predstavljanja Srednjobosanskog kantona kao mjesta povoljnog poslovnog ambijenta predstavnici Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona posjećuju općine i održavaju radne sastanke sa načelnicima i pomoćnicima načelnika. Kroz ove radne sastanke prikupiti će se podatci i informacije koje će biti od značaja za izradu ovog dokumenta.
Ovim putem Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona zahvaljuje se svim načelnicima općinina i njihovim saradnicima, koji su uzeli aktivno učeće u izradi Vodiča za strane investitore “Investiraj u Srednjobosanski kanton”, sa željom da istim entuzijazmom, odgovornošću i timskim radom svi zajedno doprinesemo što potpunijoj i efektnijoj realizaciji postavljenih ciljeva.

 

Objavljeno u Novosti*

U zgradi Vlade SBK/KSB danas je održana Prva konstituirajuća sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u SBK/KSB, kojom je predsjedavao premijer Tahir Lendo, a učesnici su bili članovi Vijeća za razvoj –načelnici/gradonačelnici općina/gradova u SBK/KSB. Vlada je donijela Odluku o izradi Strategije razvoja SBK/KSB za razdoblje 2021-2027. godina, kao integriranog, multisektorskog strateškog dokumenta, koji definira javne politike, integralno usmjerava razvoj teritorije kantona i jedinica lokalne samouprave. Nosilac izrade Strategije razvoja je Ured za europske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu, a učesnici u procesu izrade su ministarstva i druga tijela kantonalne uprave, općine i gradovi, Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u SBK/KSB, te socio-ekonomski partneri.
Otvarajući diskusiju o Strategiji razvoja, premijer Tahir Lendo je naglasio da je u svim elementima ovog strateškog dokumenta osigurana povezanost sa strateškim planskim dokumentima viših nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, dokumentima iz procesa EU integracija i globalnim ciljevima održivog razvoja. Ostavljen je rok načelnicima/gradonačelnicima da se očituju o Strategiji razvoja 2021.-2027.godina prije upućivanja Vladi i Skupštini SBK na usvajanje.

Objavljeno u Novosti*

Kalendar sadržaja javnih nabavki

« Juni 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub NED
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30