29 Septembar
2021

Saopštenje za javnost Radnog tima za izradu strategije za mlade‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎‏‏‎ ‎Zakon o mladima FBiH obavezuje niže nivoe vlasti da kreiraju politike prema mladima, odnosno strategiju tj.dokument institucija vlasti s programskim pristupom djelovanja prema mladima.

Na prijedlog zastupnice Suzane Krišto, Skupština i Vlada SBK usvojili su Nacrt Strategije za mlade i imenovali Radni tim za izradu strategije, gdje je zastupnica Krišto izabrana za predsjednicu Radnog tima, čime je iskazano opredjeljenje za ulaganje maksimalnih napora u koordinaciji svih kantonalnih struktura kako bi pružili podršku mladima u različitim oblastima društvenog života.

U utorak u Vitezu je održan treći sastanak Radnog tima za izradu strategije za mlade, gdje su se članovi tima sastali s organizacijama koje imaju bogato iskustvo u pisanju politika prema mladima.
Zastupnica Krišto je u uvodnom govoru zahvalila američkoj organizaciji Nacionalnom demokratskom institutu BiH i Institutu za razvoj mladih KULT na iskaznom interesu i stručnoj podršci da zajednički rade na kreiranju prvog strateškog dokumenta za mlade u SBK.

Uz analizu postojećeg stanja koje će uraditi predstavnici ministarstava, tokom radnog dana je obučeno 12 anketara koji će provesti istraživanje o potrebama i problemima mladih na prostoru cijelog kantona u svih 12 općina. Anketiranje će obuhvatiti oko 600 mladih ljudi.

Na osnovu svih rezultata, kreirat će se strateški pravci djelovanja, te ciljevi strategije i mjere za realizaciju ciljeva Strategije.

 

 

Skupština SBK
Radni tim za izradu strategije za mlade

 

pristup informacijama

Search