Sjednice 2019

Srijeda, 09 Lipanj 2021 - Vlada SBK - KSB

Ministarstvo gospodarstva Kantona Središnja Bosna pokrenulo je aktivnosti na izradi Vodiča za strane investitore pod nazivom “Investiraj u Kanton Središnja Bosna”.
Vodič za strane investitore “Investiraj u Kanton Središnja Bosna ” prvi je vodič ovog tipa u Kantonu Središnja Bosna, te će investitorima pružiti jasne i pristupačne informacije o mogućnostima poslovanja.
Kroz prezentiranje investicijskih projekata po sektorima i posredovanje u komuniciranju sa nadležnim institucijama, Ministarstvo gospodarstva Kantona Središnja Bosna želi podstaknuti brži rast gospodarstva, ravnomjeran i održiv razvoj Kanton Središnja Bosna.
Vodič objašnjava korake za početak poslovanja i nudi sveobuhvatne informacije o geostrateškom položaju, prirodnim bogatstvima, atraktivnim sektorima, putnoj mreži, troškovima poslovanja, prednostima investiranja, ljudskim resursima, potrebnim dozvolama, cijenama komunalnih usluga za pravne osobe, općinskim komunalnim taksama, investicijskim lokacijama, doprinosima, porezima, registraciji poduzeća, relevantnim zakonima u Kanton Središnja Bosna i Bosni i Hercegovini.
U cilju predstavljanja Kantona Središnja Bosna kao mjesta povoljnog poslovnog ambijenta predstavnici Ministarstva gospodarstva Kantona Središnja Bosna posjećuju općine i održavaju radne sastanke sa načelnicima i pomoćnicima načelnika. Kroz ove radne sastanke prikupiti će se podatci i informacije koje će biti od značaja za izradu ovog dokumenta.
Ovim putem Ministarstvo gospodarstva Kantona Središnja Bosna zahvaljuje se svim načelnicima općina i njihovim suradnicima, koji su uzeli aktivno učeće u izradi Vodiča za strane investitore “Investiraj u Kanton Središnja Bosna ”, sa željom da istim entuzijazmom, odgovornošću i timskim radom svi zajedno doprinesemo što potpunijem i efektivnijem realiziranju postavljenih ciljeva.

 

Objavljeno u Novosti

U zgradi Vlade SBK/KSB danas je održana Prva konstituirajuća sjednica Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u SBK/KSB, kojom je predsjedavao premijer Tahir Lendo, a učesnici su bili članovi Vijeća za razvoj –načelnici/gradonačelnici općina/gradova u SBK/KSB. Vlada je donijela Odluku o izradi Strategije razvoja SBK/KSB za razdoblje 2021-2027. godina, kao integriranog, multi sektorskog strateškog dokumenta, koji definira javne politike, integralno usmjerava razvoj teritorije kantona i jedinica lokalne samouprave. Nosilac izrade Strategije razvoja je Ured za europske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitetu prema međunarodnom standardu, a učesnici u procesu izrade su ministarstva i druga tijela kantonalne uprave, općine i gradovi, Vijeća za razvojno planiranje i upravljanje razvojem u SBK/KSB, te socio-ekonomski partneri.
Otvarajući diskusiju o Strategiji razvoja, premijer Tahir Lendo je naglasio da je u svim elementima ovog strateškog dokumenta osigurana povezanost sa strateškim planskim dokumentima viših razina vlasti u Bosni i Hercegovini, dokumentima iz procesa EU integracija i globalnim ciljevima održivog razvoja. Ostavljen je rok načelnicima/gradonačelnicima da se očituju o Strategiji razvoja 2021.-2027.godina prije upućivanja Vladi i Saboru SBK/KSB na usvajanje.

Objavljeno u Novosti

Novosti

27.03.2024 Nakon informativnog predstavljanja održanog prošloga tjedna, objavljen je četvrti javni pozivu za do...
26.03.2024 Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK/KSB, u...
22.03.2024 Premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo ugostio je predstavnike Vijeća mladih Federacije Bosne...
22.03.2024 J A V N I  P O Z I V ZA SUFINANSIRANJE RAZVOJNIH PROJEKATA PRIVREDNIH DRUŠTAVA   Javni ...
21.03.2024 Obavještenje o podnesenom zahtjevu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti (pdf.)...
« Lipanj 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30