Ministarstvo gospodarstva / Novosti

16 Ožujak
2020

Saopštenje za javnost o održanoj 2. redovnoj sjednici Ekonomsko - socijalnog vijeća SBK-aEKONOMSKO SOCIJALNO VIJEĆE SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

 

Saopštenje za javnost o održanoj 2. redovnoj sjednici Ekonomsko - socijalnog vijeća SBK-a

Dana 13.03.2020. godine, u zgradi Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona, održana je druga redovna sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Srednjobosanskog kantona.

Na sjednici je, u skladu sa usvojenim dnevnim redom, bila informacija o prednacrtu Zakona o administrativnim taksama, informacija o prijedlogu Zakona o turističkim zajednicama, informacija o kolektivnom ugovoru za djelatnost srednjeg obrazovanja, informacija sa inicijalnog sastanka na temu Strateškog razvoja obrazovanja u SBK, informacija o analizi uticaja korona virusa na privredne subjekte u SBK, te informacija o analizi prerade drvne mase u SBK.

Nakon razmatranja predmetnih Informacija, iste su jednoglasno podržane od strane socijalnih partnera.

Najviše se raspravljalo na temu Strateškog razvoja obrazovanja u SBK.Na temu reforme obrazovnog sistema i prilagođavanja tržištu rada iskazana je potreba za otvaranjem kvalitetne i kontinuirane saradnje svih zainteresovanih strana u cilju rješavanja problema nedostatka stručnih zanimanja, kvalitetnih i obučenih radnika. S tim u vezi, svi socijalni partneri su se složili, i jednoglasno usvojili zaključak da Ekonomsko-socijalno vijeće apsolutno podržava inicijativu i aktivnosti Udruženja poslodavaca SBK, uz podršku Ministarstva privrede, Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta, Zavoda za zapošljavnje, sindikata srednjeg obrazovanja i Vlade SBK-a, da će Ekonomsko-socijalno vijeće tražiti redovno i detaljno izvještavanje o svim aktivnostima na ovu temu, te da je to top prioritet kad je u pitanju realni sektor.

Kad je u pitanju uticaj korona virusa na privredne subjekte iz SBK-a, socijalni partneri su se složili da pandemija korona virusa nije samo zdravstveni problem, ona utječe i na sve ostale segmente društva.Privrednici sa područja našeg kantona već bilježe gubitke zbog novonastale situacije, a najviše je pogođen turizam kao najranjivija i najosjetljivija grana privrede ali i izvoznici.Takođe, donesen je zaključak da Ekonomsko-socijalno vijeće podržava inicijalnu analizu Ministarstva privrede, koju je Vlada usvojila, uz uvažavanje akcentiranih zahtjeva socijalnih partnera.

U nastavku sjednice akcenat je stavljen na nastavak dosadašnje saradnje socijalnih partnera usmjeren ka iznalaženju rješenja za goruće ekonomsko-socijalne probleme građana Srednjobosanskog kantona.

 

Pročitano 3987 puta