Srijeda, 05 Lipanj 2024 - Vlada SBK - KSB

Skupština SBK usvojila izmjene zakona o policijskim službenicima i korištenju zajedničkih dijelova zgrada

Skupština Srednjobosanskog kantona jednoglasno je usvojila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima SBK, te o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade.
Ministarstvo unutrašnjih poslova, kazao je resorni ministar Feliks Vidović, suočeno je sa skorim odlaskom u penziju velikog broja kadrova, a izmjene zakona, među ostalim, omogućit će MUP-u da ostane operativan.
"Zakon će nam olakšati operativnost rada Uprave policije. Osnovni motiv za donošenje izmjena zakona što se u narednom periodu očekuje ekstreman broj odlazaka u penziju policijskih službenika, koji bi po postojećoj zakonskoj regulativi bilo nemoguće prevazići. U tom kontekstu su predviđene fleksibilnije odredbe za protok kadrova kroz službu jer će usvajanje ovih izmjena zakona omogućiti nastavak kvalitetnog operativnog rada s dovoljnim brojem ljudi u određenim činovima", kazao je Vidović.
Predsjedatelj Skupštine SBK, Dražen Matišić, kazao je kako se većina tački dnevnog reda odnosila na životne teme.
"Skupština je dala dvije prethodne saglasnosti JU Bolnica Travnik i JU Bolnica za plućne bolesti Travnik za rekonstrukciju pristupnih saobraćajnica, izmijenjena je odluka o osnivanju Službe za zapošljavanje SBK, a primili smo na znanje i dvije informacije iz oblasti obrazovanja", kazao je Matišić.
Nakon što je Vlada SBK polovinom aprila ove godine usvojila Prijedlog zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, isti je jednoglasno prošao i skupštinsku proceduru.
Novim zakonom se, kazao je ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, Amir Šečibović, pokušalo ispraviti sve manjkavosti starog zakona koji nikada nije zaživio u praksi.
"Najvažnija stvar ovog zakona je što očekujemo da će biti funkcionalan i da će biti prihvaćen u narodu. Poveli smo računa o svim detaljima koji su prethodno kočili stari zakon, kada su upravitelji imali problema s građanima, a građani sa upraviteljima. Najvažnije je da građani budu svjesni zakona i zajednice i da moraju sarađivati u ovom segmentu, kako ne bi podlijegali kaznenim odredbama. Svima nam je u interesu da stanujemo u organiziranoj zajednici, uređenim prostorijama, na zadovoljstvo svih stanara na području čitavog kantona", rekao je Šečibović.
Novim zakonskim rješenjem većinu stvari kad je u pitanju nadzor, kazao je Matišić, preuzelo je samo resorno ministarstvo.
"Veseli me činjenica da je resorno ministarstvo prepoznalo činjenicu da zakonsko rješenje koje je dosad bilo na snazi nije bilo provedivo, jer su samo općine bile zadužene za njegovu provedbu, da je smatralo svrsishodnim da se uključi i ponudi rješenje po kojem će samo ministarstvo vršiti nadzor nad provedbom zakona kroz izdavanje certifikata upraviteljima, određivanje visine naknade i inspekcijske nadzore. Smatram da će sami zakon biti puno više provodiv na terenu nego dosad", kazao je Matišić.

Objavljeno u Novosti - sabor