Novosti

07.06.2023 | Kantonalna uprava za civilnu zaštitu objavljuje - VODIČ ZA GRAĐANE -...
22.02.2023 Saopćenje za javnost -Zajedničkim snagama ojačati sustav civilne zaštite u KSB/SBK- Kantonalna uprava za civilnu zaštitu upriličila je 16.02.2023. ...

Usljed obilnih snježnih padalina koje su zadesile područje kantona Središnja Bosna Kantonalna uprava za civilnu zaštitu izdala je sljedeće preporuke za građane:
- Kao vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog objekta redovno i pravovremeno održavajte čistim od snijega i poledice pločnike ispred i prilazne puteve do svog stambenog ili poslovnog objekta .
- Ako se led ne može očistiti s pločnika potrebno ga je posuti sa dosta soli ili drugim raspoloživim tvarima koja pospješuju otapanje leda.
- Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg stambenog ili poslovnog objekta, dužni ste ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi. Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg stambenog ili poslovnog objekta i od debljine, odnosno težine sniježnog pokrivača, procjenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova, te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.
Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!
PAŽNJA! –Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove – smrtna opasnost.

PAŽNJA!- Oprezno hodati uz zgrade ili ispod drveća i ne parkirati vozila na tim mjestima jer s njih može iznenada pasti snijeg.
- Koristiti obuću s gumenim hrapavim potplatom (đonom) da se smanji opasnost od klizanja i pada na poledici.
- Otresati snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća I grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, radi prevencije oštećenja.
- Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe doktorske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, snabdijevanja neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 121 s kojeg će se dobijati potrebne informacije.


KANTONALNA UPRAVA ZA CIVILNU ZAŠTITU


ZNAK ZA 121