Ministarstvo gospodarstva / Novosti

Utorak, 08 Rujan 2020 - Vlada SBK - KSB
Utorak, 08 Rujan 2020 14:30

Sazvana 54. sjednica Vlade SBK - 2020

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona(Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03) i člana 9. Poslovnika o radu Vlade Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj 12/16 – pročišćeni tekst),


S A Z I V A M
54. sjednicu Vlade Srednjobosanskog kantona, za četvrtak, 10.9. 2020. godine, u 9 sati

Objavljeno u Sjednice 2020

Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona objavljuje Spisak poslovnih subjekata čije prijave po Javnom pozivu za dodjelu finansijskih sredstava poslovnim subjektima, objavljen dana 22. 7. 2020. godine u dnevnim novinama ""Oslobođenje" i na stranici Vlade SBK, NE ISPUNJAVAJU uslove iz Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i Programa rada Vlade SBK.

Spisak prijava po Javnom pozivu za subvencioniranje dijela minimalne neto plaće za mjesec april koje ne ispunjavaju uslove iz Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i Programa Vlade SBK

Objavljeno u Novosti

Dana 8. 9. 2020.godine je u zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona održan sastanak na kojem su prisustvovali premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo te predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike ministar Anto Matić. Sastanku su također prisustvovali i direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona Sead Karakaš i glavni kantonalni inspektor Ministarstva zdravstva i socijalne politike Husein Kadrić, kao i općinski načelnici općina s područja Srednjobosanskog kantona.

Na sastanku se razgovaralo o „Trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području Srednjobosanskog kantona – provođenju mjera i naredbi u vezi s borbom protiv koronavirusa (COVID-19). Premijer Srednjobosanskog kantona je upoznao sve općinske načelnike s tim da su zbog loše epidemiološke situacije u Kantonu pozvani svi općinski načelnici općina s područja Srednjobosanskog kantona kako bi dobili informacije od Kriznog zdravstvenog štaba i Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona / Kantona Središnja Bosna, kako bi iz domena svojih nadležnosti općinski načelnici mogli djelovati s obzirom na to da su direktni izvršioci i nosioci određenih akata i naredbi koje donesu Federalni krizni štab i Kantonalni krizni štab.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Sead Karakaš informisao je općinske načelnike općina s područja Srednjobosanskog kantona da situacija u Srednjobosanskom kantonu ima loš trend, odnosno da svaki dan evidentiraju više oboljelih. Trenutna situacija predstavlja veliki problem kada je zdravstveni sistem u pitanju. U ovom trenutku Srednjobosanski kanton ima 34 smrtna slučaja uzrokovana koronavirusom, a 28 smrtnih slučajeva je u samo posljednjih pet sedmica.
Direktor je naglasio da se ovaj ljetni period trebao iskoristiti da se takav trend promijeni kako bi se stvorili bolji uvjeti za ulazak djece u školu i sve ono što nas očekuje na jesen, kada će nam se, uz ovu situaciju, pojaviti i sezonska gripa, što će sigurno početi praviti dodatne probleme.
U otvorenom razgovoru prisutnih na sastanku u povodu loše epidemiološke situacije u Srednjobosanskom kantonu, naglašeno je da su žarišta zaraze uzrokovana nepoštivanjem naredbi i propisanih mjera, odnosno nenošenjem maski, nepoštivanjem distance na otvorenim prostorima i u zatvorenom prostoru, kao što su to propisali Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona i krizni štabovi.

Na sastanku su doneseni i zaključci nakon razmatranja trenutne epidemiološke situacije u Srednjobosanskom kantonu. Zaključeno je:
• općinski načelnici iz svoje nadležnosti pomoći će domovima zdravlja, u smislu daljnjeg praćenja i opremanja potrebnom opremom za normalan rad, u granicama mogućnosti;
• općinski štabovi, zbog interesa općinskih načelnika, žele učestvovati u saniranju i poboljšanju stanja epidemiološke situacije;
• Krizni štab Ministarstva zdravstva izradit će informacioni sistem za obavještavanje o trenutnoj situaciji na području Kantona zbog praćenja i obavještavanja općinskih načelnika;
• svi inspekcijski organi nastavit će na terenu pojačanu kontrolu provođenja mjera i propisanih naredbi;
• svi, na svom nivou, reagirat će i obaviti razgovore s vjerskim institucijama o provođenju propisanih mjera i naredbi;
• inspekcije Ministarstva privrede, sanitarna inspekcija u saradnji s MUP-om, pojačat će mjere kontrole zbog nepoštivanja propisanih mjera i naredbi te radnog vremena iza 23 sata.
• posebno će se pratiti stanje u obrazovanju nakon početka nastave.

Još jednom pozivamo sve građane Srednjobosanskog kantona da se pridržavaju propisanih mjera i naredbi jer time, prije svega, doprinose svom zdravlju i zdravlju svojih sugrađana.
Apel svim građanima Srednjobosanskog kantona da se ponašaju odgovorno i da se strogo pridržavaju pojačanih higijensko-epidemioloških mjera koje su izdale nadležne institucije kako bismo zaštitili sebe, svoje porodice i najugroženije kategorije stanovništva.

Objavljeno u Novosti