Novosti / Obavještenja

Članak je filtriran: ponedjeljak, 29 April 2019 - Vlada SBK - KSB

Delegacija Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona predvođena ministrom privrede Nisvetom Hrnjićem, pomoćnikom ministra za industriju, poduzetništvo i obrt Zihnijom Aganovićem i stručnim savjetnikom za javno - privatno partnerstvo Elmirom Crnicom, na osnovu iskazanog interesa je dana 23. 04. 2019. godine bila u radnoj posjeti općini Novi Travnik i privrednim društvima sa područja općine.
Tom prilikom upriličen je sastanak sa načelnikom Općine Novi Travnik Refikom Lendom i njegovim saradnicima, na kome se razgovaralo o stanju privrede na području općine.
Načelnik općine Novi Travnik predstavio je postojeće stanje privrednog razvoja, analizu zaposlenosti, realizovane aktivnosti u prethodnim godinama, planirane aktivnosti za naredni period, te potencijale i potrebe koje općina ima.

Ministar ministarstva privrede Nisvet Hrnjić zahvalio se načelniku općine na veoma srdačnom prijemu, predstavio aktivnosti koje Ministarsvo radi, te istakao da općina Novi Travnik kao i sve druge općine i privrednici sa područja Srednjobosanskog kantona u Ministarstvu prvrede Srednjobosanskog kantona imaju partnera i servis koji im stoji na usluzi u okviru svoih nadležnosti i da će u skladu sa objektivnim mogućnostima pružiti podršku općini da se izbori sa svim izazovima s kojima se susreće u svome radu.
Također, ministar je najavio da će uskoro biti objavljeni javni pozivi i to:
1. Drugim nivoima vlasti i fondovima za poticaj privredi;
2. Drugim nivoima vlasti i fondovima za javno - privatno partnerstvo;
3. Subvencije javnim preduzećima - poticaji privredi;
4. Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima - poticaj privredi;
5. Subvencije za sufinansiranje istraživačkih radova u domenu mineralnih sirovina;
6. Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima za potporu skijališta i razvoju turizma.

Nakon posjete općini Novi Travnik, delegacija Ministarstva privrede u društvu načelnika i njegovih saradnika posjetila je lokacije privrednih društava
“TMD Ai” d.o.o. iz oblasti metalne industrije; “N&S” d.o.o. iz oblasti drvoprerađivačke industrije i Kavat d.o.o. iz oblasti industrije tekstila, kože i obuće i tom prilikom obišla proizvodne pogone i održala radne sastanke sa direktorima i menadžmentom.

Na sastancima u prostorijama privrednih društava Ministar privrede je upoznao direktore i menadžment sa nadležnostima koje Ministarstvo ima, poslovima i zadacima koje radi te predstojećim aktivnostima koje su u planu, a od značaja su za privredna društva koje se bave proizvodnim djelatnostima.
Razgovarano je i o dinamici poslovanja, preprekama koje imaju u poslovanju i mogućnostima njihovog otklanja.

Na kraju posjete Ministar privrede se zahvalio direktorima i menadžmentu na prijemu, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da ovako respektabilne kompanije rade i uspješno djeluju na području našeg kantona te naglasio da će nastojati da pronađe najbolje rješenje vezane za industrijske zone kroz ubrzano pokretanje procedura za donošenje legislative kojom će se jasno definisati upravljanje industrijskim zonama, kao i pojedine barijere koje se tiču procedura za izvoz proizvoda u inostranstvo.

U cilju poboljšanja poslovnog ambijenta na području Srednjobosanskog kantona i otklanjanju barijera koje usporavaju i otežavaju poslovanje privrednim društvima Ministarstvo privrede će i u narednom periodu nastaviti sa ovakvim i sličnim aktivnostima.

Objavljeno u Novosti*

Novosti

30.06.2020 Ministar privrede SBK gospodin Nisvet Hrnjić danas je sa saradnicima posjetio načelnika Općine Dobre...
30.06.2020 Predstavnici MRK Sloga, Gornji Vakuf – Uskoplje, posjetili su premijera Srednjobosanskog kantona Tah...
29.06.2020 Javni oglas za izbor i imenovanje članova upravnih vijeća bolnica Srednjobosanskog kantona...
26.06.2020 U zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona, 25. juna 2020. godine, premijeru Srednjobosanskog kantona i...
23.06.2020 Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) pruža podršku jedinicama lokalne samouprave i kantonima...
« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub NED
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30