Ministarstvo privrede / Novosti

26 Oktobar
2021

Održan sastanak povodom otvaranja zimske turističke sezone i manifestacije “Šankanje”Ministar Ministastva privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić održao je danas radni sastanak povodom otvaranja zimske turističke sezone i manifestacije “Šankanje” koja se tradicionalno održava na planini Vlašić.

Sastanku su prisustvovali direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav Matošević, načelnik općine Travnik Kenan Dautović, pomoćnik načelnika za razvoj privredu i vanprivredu općine Travnik Amira Đelilbašić i šef odsjeka za turizam i ugostiteljstvo u Ministarstvu privrede Srednjobosanskog kantona Dragan Martić.

Zvanično otvaranje zimske sezone i manifestacija “Šankanje” okupljaju veliki broj gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i zemalja okruženja, pa je na današnjem sastanku naglašena važnost poštivanja protokola vezanih za COVID-19, kako bi se svi ljubitelji zimskih sportova osjećali sigurno. Vlašić će biti centar zabave, druženja, muzičkih dešavanja, sportskih aktivnosti u magičnom ambijentu jedne od najljepših planina u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka naglašena je potreba za većim investiranjem u razvoj turističke ponude, izdvajanjem sredstava u skijašku infrastrukturu i unapređenjem marketinških aktivnosti sa akcentom na domaće tržište, ali i tržište susjednih zemalja.

Pored toga, razgovaralo se o registraciji apartmana i soba u domaćinstvima obzirom da su usvajanjem Zakona o turističkim zajednicama Srednjobosanskog kantona osigurani uslovi za registraciju i legalizaciju objekata ovog tipa smješta, čime je dodatno povećan kvalitet turističke ponude u zimskim destinacijama.

Ukazujući na potrebu unapređenja skijaških aktivnosti i uvođenja reda na skijalištima, sagovornici su konstatovali da je potrebno nastaviti aktivnosti na usvajanju Zakona o javnim skijalištima Srednjobosanskog kantona.

Srednjobosanski kanton kao poželjna zimska turistička destinacija zauzima važno mjesto na turističkoj mapi Bosne i Hercegovine zahvaljujući zajedničkoj saradnji cjelokupne zajednice, a shodno navedenom Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona će i u narednom vremenskom periodu biti partner i podrška u radu Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona.

pogledano 270 puta
« Decembar 2021 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub NED
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31