Nabavke

среда, 06 септембар 2023 - Vlada SBK - KSB

У Травнику је одржана сједница Владе СБК-а којој су присуствовали представници италијанске регије Потенза. Наставак је ово сарадње у склопу УН кампање “Учинимо град/регију отпорном на катастрофе” (МЦР 2030). Средњобосански кантон први се у Босни и Херцеговини прикључио овој кампањи која има за циљ да постави јасне планове за побољшање отпорности градова/регија на катастрофе, да побољша разумијевање ризика од катастрофа у широј јавности, те да подржи градове/регије у провођењу локалних стратегија/планова за унапређење отпорности у свим сегментима друштва у цјелини. “МЦР 2030” је јединствена иницијатива у којој већ суд‌јелује преко 630 чланица локалних и регионалних заједница широм свијета које укључују готово 440 милиона становника.

 

На сједници у Травнику су размијењена искуства из ове области али и презентовани најважнији аспекти д‌јеловања двије Владе.

 

Договорено је да се наставе активности с циљем провођења Меморандума о разумијевању потписаног од стране Кантона и регије Потенза и то јачањем сарадње између ресорних институција, пружањем помоћи регије Потенза Средњобосанском кантону с циљем усклађивња домаћег законодавстава са правном стечевином Европске уније у области смањења ризика од катастрофа. Такођер, договорена је успостава сарадње између локалних заједница двије регије кроз организацију сајмова/фестивала из области привреде, културе и спорта с акцентом на смањење ризика од катастрофа, те покретање активности организовања љетних и зимских кампова за едукацију структура заштите и спашавања итд..

 

Обзиром да се цијели свијет суочава с растућим ризицима од катастрофа, климатским и другим ризицима као што је пандемија вируса COVID-19 и друго, градови/регије морају планирати не само да смање ризике, већ и да улажу у изградњу отпорности, а УН кампања “МЦР 2030” је одлична прилика за сарадњу и за унапређење стратешког планирања на смањењу ризика од катастрофа и изградњу отпорности.

 

Уз Владу Кантона, у ову кампању укључиле су се и опћине Травник, Витез, Кисељак, Јајце и Бусовача, а у наредном периоду планирано је укључивање и осталих опћина са подручја Средњобосанског кантона.

 

Објављено у Новости

Дана 4. 9. 2023. године, министрица правосуђа и управе Средњобосанског кантона, Божана Петровић, одржала је радни састанак с предсједником Опћинског суда у Травнику, Гораном Дујићем, на тему извршења правомоћних пресуда и вансудске нагодбе у потраживањима права из радних односа запослених у јавном сектору.

Састанку су уз министрицу и предсједника суда присуствовале суткиње извршног од‌јела Опћинског суда у Тавнику, Јасмина Тахировић и Стојанка Ковачић те помоћник министрице финанција Средњобосанског кантона, Емир Ђелиловић.

Министрица се обвезала да ће у координацији с одговорним особама, запосленим у ВЛАДИ СБК, подузети потребне мјере како би се споменути процес намирења откочио и убрзао, а све у сврху поштивања обавеза предвиђених акцијским планом те је у доброј намјери апелирала и на представнике Опћинског суда у Травнику да у исту сврху, подузму потребне радње из своје надлежности.

 

Објављено у Новости

Календар садржаја јавних набавки

« Septembar 2023 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30