Кантонална управа за шумарство / Новости

04 мај
2011

Централна манифестација „Међународна година шума - 2011“Босна и Херцеговина
Федерација Босне и Херцеговине
Средњобосански кантон/Кантон Средишња Босна
Министарство шумарства, пољопривреде и водопривреде
Кантонална управа за шумарство
Травник, Станична 43 тел/фаџ (030) 518-512
сбксумарство@бих.нет.ба

 

Централна манифестација „Међународна година шума - 2011“ – извјештај о одржавању

Централна манифестација у оквиру обиљежавања „Међународне године шума - 2011“ у Федерацији Босне и Херцеговине, одржана је у Бугојну дана 24.03.2011.године у организацији Удружења инжењера и техничара шумарства Федерације БиХ (УШИТ ФБиХ), Кантоналне управе за шумарство СБК/КСБ, Опћине Бугојно и ШПД/ШГД „Средњобосанске шуме/Шуме Средишње Босне“ д.о.о. Доњи Вакуф.
Свечани дио манифестације започео је пријемом високе делегације код начелника Опћине Бугојно Хасана Ајкунића, коју је чинило преко 30 чланова представника јавног и политичког живота свих нивоа власти, као и представника шумарских институција свих нивоа организовања. У свечаној атмосфери и у духу отвореног и надахнутог разговора, у друштву начелника Опћине и његових сарадника, актуализирана је тематика у вези са активностима на обиљежавању „Међународне године шума“. Након свечаног пријема, уз велику медијску пажњу, извршена је промотивна садња десет садница ријетких хортикултурних врста дрвећа у парку испред Опћине Бугојно. Промотивну садњу, уз пригодне медијске поруке усмјерене на неопходност промјене односа према шуми сваког појединца али и друштва у цјелини, су извршили књижевница Нура Баздуљ-Хубијар у друштву са Алмом и Лејлом - кћеркама рхм. Сеада Хаџиабдића, Хасан Ајкунић начелник Опћине Бугојно у друштву са Семином Ждраловићем министром Министарства шумарства пољопривреде и водопривреде СБК/КСБ и Бајром Макићем министром Министарства привреде СБК/КСБ, проф. др. Мерсудин Авдибеговић предсједник Предсједништва УШИТ-а и редовни професор на Шумарском факултету у Сарајеву у друштву др. Шефика Коричића дипл.инг.шум. предсједника Комисије за Концесије ФБиХ, Сабина Хаџиахметовић дипл. инг. грађ. у друштву са Хамедом Мешановићем предсједником Комисије за концесије БиХ, Омер Пашалић дипл.инг.шум. директор Федералне управе за шумарство у друштву Младинка Перковића директора ШПД/ШГД „Средњобосанске шуме/Шуме Средишње Босне“ д.о.о. Доњи Вакуф, те проф.др. Саша Куновац, редовни професор на Шумарском факултету у Сарајеву у друштву чланова породице са најдужом породичном шумарском традицијом у Федерацији БиХ, дипл.инг.шум. Флоријаном и дипл.инг.шум. Јулијаном Главочевићем.
Паралелно са одвијањем ових активности у мотелу „Хеко“ у Бугојну одржана је ИX Редовна годишња скупштина Удружења инжењера и техничара шумарства Федерације БиХ.
По завршетку Редовне скупштине приступило се званичном програму отварања свечане манифестације у поводу „Међународне године шума“ исказивањем поздравних ријечи и добродошлице изјављеним од стране Фадила Шехића дипл.инг.шум. предсједника Скупштине УШИТ-а, мр.сци.Емсада Пружана стручног савјетника у Кантоналној управи за шумарство Средњобосанског кантона, Хамеда Мешановића представника институција државног нивоа власти, Владе Солдо представника институција федералног нивоа власти, Семина Ждраловића представника кантоналне Владе и институција кантоналног нивоа, књижевнице Нуре Баздуљ-Хубијар, као и представника организатора манифестације: Хасана Ајкунића, Мерсудина Авдибеговића, Младинка Перковића и Шевала Коњалића – директора Кантоналне управе за шумарство Средњобосанског кантона.
Стучни реферат под називом „Улога шума у рјешавању глобалних еколошких и друштвених проблема“ изложио је проф.др. Мерсудин Авдибеговић на веома занимљив начин, наглашавајући значај шума као екосистема од животне важности за цијели планет и са прелијепим кадровима исконске природе Босне и Херцеговине, уз обиље важних и поучних чињеница и статистичких података о стању шума код нас и у свијету.
Централни дио манифестације је био посвећен лику и ђелу недавно преминулог доајена босанскохерцеговачког шумарства рхм. Сеада Хаџиабдића, о коме је говорио његов дугогодишњи сарадник и пријатељ Исмет Зечевић, дипл.инг.шум. Изузетно надахнут говор је пропраћен презентацијом богате архивске збирке лика и ђела рхм. Сеада Хаџиабдића. У знак сјећања и признања за изузетан допринос шумарском сектору, породици рхм. Сеада – кћеркама Лејли и Алми уручене су плакете почасног члана Удружења шумарских инжењера и техничара ФБиХ као и почасног члана Савеза ловачких удружења БиХ, али и пригодан сувенир као сјећање на одржану манифестацију.
Истовремено са уручивањем почасних плакета и признања, а поводом натјечаја за ликовне и литерарне радове на тему „Међународна година шума – 2011“, који је за ученике основних школа са подручја цијеле Босне и Херцеговине расписало Удружење инжењера и техничара ФБиХ, извршено је проглашење побједника и уручивање диплома и награда ауторима најбољих ликовних и литерарних радова. Проглашавајући побједнике, предсједница Комисије за избор најбољих радова Мирзета Мемишевић дипл.инг.шум. је нагласила врло тешку улогу Комисије јер се од запримљених изузетно квалитетних 814 ликовних и 360 литерарних радова, врло тешко било одлучити за побједника, те нагласила да се сви учесници могу сматрати и побједницима. Уз бурну подршку и импресиван наступ, првонаграђена Уна Бајрић, ученица ОШ „Лукавац град“ из Лукавца изрецитовала је побједнички литерарни рад кога у цијелости преносимо:

„Шуме су бујна грива планете
на вјетру немир зеленог мора
из њих у тами извиру звијезде
кроз њих се стидно промаља зора.

Имају шуме коријење-руке
да њима грле земљу и камен
док живи, дише за наше сутра
кад умре, топли дарује пламен.

У шуми птице свијају гнијезда
јелен и срна у њој се крију
сањиви медо ту брлог тражи
орлови горди над њом се вију.

Дрвеће шуме ожиљке носи
од наших мржњи, љубави, бијеса
у стабло храста заривен гелер
нечије име у кори бријеста.

Шуме ће наше чувати снове
оне ће бити брана и спас
ако јој мало љубави дамо
волећи шуму, бранимо нас!“

Награду за освојено друго мјесто у категорији литерарних радова освојила је Ена Мухић - ОШ „Сафвет-бег Башагић“ из Сарајева, а треће мјесто Харис Сарајчић – „Центар за слушну рехабилитацију Сарајево“, док су у категорији ликовних радова, награде освојили: за прво мјесто Ајдин Накичевић – ОШ „Теочак“ Теочак, друго Ајла Алијагић ОШ „Грбавица“ Сарајево, док је треће мјесто освојила Елдина Чехић ЈУ „Центар за образовање, васпитање и рехабилитацију слушања и говора“ Тузла.

Побједнички, као и остали ликовни и литерарни радови, те одликовања, признања и ловни експонати рхм. Сеада Хаџиабдића су били изложени у цјелодневној изложбеној поставци, коју су присутни могли погледати у току и након завршетка манифестације.

Завршавајући официјелни дио манифестације, настављено је дружење свих присутних уз пригодан коктел уприличен од стране домаћина, начелника Опћине Бугојно.

 

Директор
Шевал Коњалић, дипл.инг.шум.

 

Прочитано 1364 пута
« Jun 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30