Кантонална управа за цивилну заштиту / Новости

13 април
2018

OBAVIJEST GRAÐANIMA O OPASNOSTIMA OD IZBIJANJA POŽARAS obzirom na dolazak ljepšeg vremena i time početka obavljanja poljoprivrednih te drugih radova na otvorenom, a u sklopu toga i spaljivanja korova, suhog raslinja, granja i slično, podsjećamo i upozoravamo da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzrokovati požar.

 

Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote.U slučaju provođenja spaljivanja apeliramo i pozivamo sve gradane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.

Posebno upozoravamo građane da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza i to;
- Spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena,
- Osobe koje vrše spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti ugasiti
- Ako se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika, odnosno korisnika zemljišta koji organizirano vrše spaljivanje na večoj poljoprivrednoj površini, dužni su o tome obavijestiti vatrogasce.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Kantonalni operativni centar na broj 121. Ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veču materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti.

– Apeliramo na sve građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora, jer i mala nepažnja može imati velike posljedice.

Kantonalni operativni centar

Прочитано 1909 пута

Билтен Кантоналне управе за цивилну заштиту

« Фебруар 2020 »
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  


ZNAK ZA 121