среда, 08 април 2020 - Vlada SBK - KSB
среда, 08 април 2020 13:35

UPOZORENJE NA POŽARE

Објављено у Новости

Vlada SBK je na 21. vanrednoj sjednici razmatrala i usvojila Izvještaje Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Kriznog štaba Ministarstva privrede i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Krizni štab Ministarstva zdravstva i socijalne politike upoznao je Vladu SBK da je 813 aktivnih rješenja za izolaciju, za 2668 osoba je isteklo rješenje o, samoizolaciji što znači da je za 3481 osobu bilo izdato rješenje za samoizolaciju. Vlada SBK je obaviještena da je stigao dopis ispred Federalnog ministarstva zdravstva za osiguranje prostora za karantin, prijelod je da Kantonalni štab civilne zaštite osigura prostor za smještaj osoba u karantin.

Na prijedlog istog ministarstva usvojen je i Izvještaj Kantonalnog sanitarnog inspektora o obavljenoj kontroli poštivanja naredbe o osiguranju prostora i potrebne opreme za smještaj zaraženih i izoliranihosoba u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Donesne su i slijedeće odluke, na prijedlog istog ministarstva:
- Odluka o izdvajanju sredstava Crvenom križu SBK u iznosu od 20.000,00 KM za pomoć za rad navedenog društva za treći i četvrti kvartal 2020. godine.
- Odluka o izdvajanju sredstava Muslimanskom dobrotvornom društvu „Merhamet“ u iznosu od 37.500,00 KM za pomoć za rad navedenog društva za treći i četvrti kvartal 2020. godine.
- Odluka o izdvajanju sredstava Katoličkom dobrotvornom društvu „Caritas“ SBK u iznosu od 10.000,00 KM za pomoć za
rad navedenog društva za treći i četvrti kvartal 2020.godine, Sredstva će se uplatiti na račun Župe Sv.Ivana Krstitelja.
- Odluka o izdvajanju sredstava Katoličkom dobrotvornom društvu „Caritas“ SBK u iznosu od 10.000,00 KM za pomoć za rad navedenog društva za treći i četvrti kvartal 2020.godine, Sredstva će se uplatiti na račun Župe Sv.Ilije Proroka.
- Odluka o izdvajanju sredstava Srpskom kulturno-prosvjetnom i humanitarnom društvu Travnik u iznosu od 7.500,00 KM za pomoć za rad navedenog društva za treći i četvrti kvartal 2020. godine.

Krizni štab Ministarstva privrede obavijestio je Vladu SBK da ima promjena kada je u pitanju brojno stanje prijava/ odjava u Službi za zapošljavanje SBK. Od početka mjeseca Marta 2020. godine, imamo pad zaposlenih, odnosno povečan broj odjavljenih osoba. Podatak iz Poreske uprave SBK nam govori da je od 29. Februara 2020. godine na birou bilo prijavljeno zaposlenih osoba 52.895 osoba, a 6. Aprila 2020. godine imamo 51.716 osoba, što je značajan pad zaposlenih osoba u Srednjobosanskom kantonu.

Kantonalni štab civilne zaštite je informisao Vladu SBK da su posebne Preporuke su dostavljene svim općinskim službama civilne zaštite da svako u okviru svoje nadležnosti poduzima mjere na zaštiti od požara.

Kantonalni štab civilne zaštite još jednom Apeluje na građane da odgovornim postupanjem spriječe izbijanje požara i doprinesu očuvanju prirode i materijalnih dobara. Građani treba da budu odgovorni prema sebi, svojim porodicama, još jednom APELUJEMO da ne palite vatru na otvorenom kako bi izbjegli izazivanje opšte opasnosti, ugrožavanje imovine i života ljudi.

Ured za javne nabavke je predložilo, a Vlada SBK dala slijedeće saglasnosti:
- Saglasnost Uredu za javne nabavke Vlade SBK da pokrene proceduru Javne nabavke za nabavku uređaja za testiranje na koronavirus za potrebe Zavoda za javno zdravstvo SBK, Način plaćanja nabavke aparata ide iz sredstava Vlade SBK i UNDP-a (u skladu sa ranijim sporazumom o izdvajanju sredstava).
- Saglasnost Uredu za javne nabavke Vlade SBK da pokrene proceduru Javne nabavke za nabavku zaštitne opreme od domaćih proizvođača.

Vlada SBK je predložila da se do kraja sedmice pokrenu pregovorisa predstavnicima sindikatima oko mogućeg smanjenja plaća, zbog umanjenja prihoda i provođenja ušteda zbog nastale situacije uzrokovane koronavirusom, te da se nakon obavljenih razgovora dostave mišljenja sindikata o mogućem smanjenju plaća.

 

Објављено у Новости