Ministarstvo gospodarstva / Novosti

24 Srpanj
2019

RADNA POSJETA MINISTARSTVA PRIVREDE OPĆINI KISELJAKU sklopu redovnih aktivnosti Ministarstva privrede dana 23. 07. 2019. godine ministar privrede Nisvet Hrnjić sa pomoćnikom za industriju, poduzetništvo i obrt Zihnijom Aganovićem i stručnim savjetnikom za javno - privatno partnerstvo Elmirom Crnicom održao je radni sastanak u općini Kiseljak sa načelnikom općine Mladenom Mišurićem - Ramljakom i pomoćnikom načelnika, rukovodiocom službe za privredu, urbanizam, zaštitu okoliša i komunalne poslove Marinkom Komšićem.

 

Načelnik se zahvalio Ministru na posjeti i istakao da su do sada imali veoma dobru saradnju sa Ministarstvom privrede, te da treba raditi na njenom unapređenju.
Predstavljene su aktivnosti općine kao i najznačajniji urađeni i planirani projekti. U razgovoru je ukazano na nekoliko segmenata a tiču se:
- Distribucije plina od plinske stanice u Brnjacima prema stanovništvu i privrednim subjektima;
- Razvoj infrastrukture u poduzetničkoj zoni Dugo polje u koju je do sada uloženo 2.200.000 KM, i konstantnom interesu privrednih subjekata za investiranje;
- Važnosti poštivanja koncesionih ugovora.
Među prioritetnim planovima za naredni period istaknuti su izgradnja sportsko rekreativnog centra i reciklažnog dvorišta.

Ministar se zahvalio na srdačnom prijemu upoznao Načelnika sa programom rada Ministarstva i kazao da će karakteristika rada Ministarstva privrede biti kontinuitet u ondnosima sa lokalnim zajednicama kroz efikasnu i učinkovitu podršku svim privrednicima, upoznavši ih o pokrenutim inicijativa za donošenje propisa i izmjene postojećih propisa.
Usaglašeno je da se dodatno unaprijedi poštivanje svih koncesionih ugovora,
i da se što prije kroz zakonsku proceduru pronađe koncesionar za distribuciju enrgenta plina od lokalne stanice u Brnjacima prema stanovništvu i privrednim subjektima.
Naglašen je značaj saradnje Ministarstva, lokalne zajednice i privrednika za stvaranje još boljeg poslovnog ambijenta za razvoj privrede Kantona.

Nakon radnog sastanka u općini upriličene su zajedničke posjete i razgovori sa direktorima, menadžmentom i vlasnicima slijedećih privrednih društava:

“Veletex” d.o.o. koji radi modnu konfekciju za sve uzraste, ima radnje u Sarajevu, Travniku, Mostaru i Kaknju, a prisutni su na tržištu 20 godina.

“Polipak” d.o.o. bavi se proizvodnjom plastične ambalaže, vrećica za voće povrće i ostale namjene za potrebe tržišta.

“HaeS Cars Contigent” d.o.o. proizvodi širok asortiman dijelova za automobilsku industriju, i radi reparaciju određenih dijelova za automobile.

“Bojo Metal” d.o.o. bavi se izradom svih vrsta zupčanika, serijskom izradom na CNC strugovima i svim tokarskim i glodačkim uslugama.

“LH Tec” d.o.o. bavi se finalnom preradom drveta, izradom gazišta i montažnih stepenica od raznih vrsta drveta i ostalih bliskih komponenti, a pored prerade drveta bavi se i izradom metalnih konstrukcija, unutrašnjih i vanjskih ograda, kao i svih ostalih konstrukcija od metala.

Prioritetni zahtjevi istaknuti od strane privrednika odnose se na usklađivanje potreba tržišta rada sa upisnom politikom srednjih škola, uvođenjem praktične nastave i osposobljavanjem kadrova koji će pratiti potrebe tržišta rada.

Na kraju svake od posjeta, Ministar se zahvalio direktorima i menadžmentu na prijemu, i istakao da je Ministarstvo privrede otvoreno za saradnju svim privrednicima i nastojat će biti efikasna i učinkovita podrška i servis u okviru zakonskih mogućnosti i raspoloživih budžetskih sredstava.

Ministar je upoznao privrednike o inicijativi Ministarstva privrede za analizu parafiskalnih nameta koju je Vlada prihvatila, pokrenutim i planiranim inicijativama za donošenje propisa iz svoje nadležnosti, a tamo gdje nije u mogućnosti samostalno i direktno djelovati dat će svoj doprinos kroz pokretanje inicijativa, uključiti se i nastojati maksimalano doprinjeti na rješavanju barijera koje stoje na putu razvoja privrede, a najavljena je i skora realizacija dodjele poticajnih sredstava po Javnim pozivima Ministarstva privrede.

 

MINISTARSTVO PRIVREDE SBK

Pročitano 1197 puta
« Kolovoz 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31