Ministarstvo gospodarstva / Novosti

21 Srpanj
2020

Održana prezentacija projekta gasovoda „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska“Dana 21.07.2020. godine, u zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona, održana je prezentacija projekta gasovoda „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska“ pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Tomislavgrad – Šuica – Kupres – Bugojno – Novi Travnik. Prezentaciju projekta je upriličio direktor BH-Gasa d.o.o. Sarajevo, gospodin Jasmin Salkić, sa savjetnikom, gospodinom Almirom Bećarević i gospođom Belmom Filipović, rukovodiocem sektora za razvoj.
Projekat Južna interkonekcija BiH i Hrvatske je projekat izgradnje novog pravca snabdijevanja prirodnim gasom kojim bi se obezbjedio novi ulaz prirodnog gasa, diversifikacija izvora snabdijavanja, povećanje sigurnosti snabdijavanja, te razvoj tržišta prirodnog gasa i pristup novom ekološki povoljnijem energentu. Izgradnja ovog gasovoda spada u najveće kompleksne linijske infrastrukturne projekte u BiH i isti prolazi kroz četiri kantona (Hercegovačko-neretvanski, Zapadno-hercegovački, Livanjski i Srednjobosanski kanton), te je za njegovu realizaciju neophodna podrška i aktivno učešće lokalnih zajednica u svakoj fazi implementacije.
Planirana trasa gasovoda ulazi na teritorij Srednjobosanskog kantona na području općine Bugojno i nastavlja do općine Novi Travnik, gdje se namjerava spojiti sa postojećim transportnim gasovodom Zenica - Travnik. Izuzetno je važno da se izgradnjom ovog transportnog gasovoda, koji prolazi kroz općinu Bugojno, stvaraju uslovi za gasifikaciju općina Jajce, Donji Vakuf, Bugojno i Gornji Vakuf-Uskoplje.
Na prezentaciji je naglašeno da je u toku izrada Idejnog projekta, te Studije opravdanosti i Studije utjecaja na okoliš, za što je posebno važna uključenost resornih ministarstava Vlade Srednjobosanskog kantona, a posebno u segmentu prostornog planiranja, zaštite okoliša, energije i industrije.
Prezentaciji su prisustvovali premijer Srednjobosanskog kantona, gospodin Tahir Lendo, ministar Ministarstva privrede, gospodin Nisvet Hrnjić, ministar Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova, gospodin Amir Šečibović i sekretar Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Predstavnici Vlade Srednjobosanskog kantona su potvrdili opredjeljenost za nastavak gasifikacije Srednjobosanskog kantona, te iskazali interes za dinamiziranjem aktivnosti realizacije projekta na području Srednjobosanskog kantona.

Pročitano 382 puta
« Rujan 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30