Uprava za šumarstvo / Novosti

04 Svibanj
2011

Centralna manifestacija „Međunarodna godina šuma - 2011“Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Srednjobosanski kanton/Kanton Središnja Bosna
Ministarstvo šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede
Kantonalna uprava za šumarstvo
Travnik, Stanična 43 tel/fax (030) 518-512
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Centralna manifestacija „Međunarodna godina šuma - 2011“ – izvještaj o održavanju

Centralna manifestacija u okviru obilježavanja „Međunarodne godine šuma - 2011“ u Federaciji Bosne i Hercegovine, održana je u Bugojnu dana 24.03.2011.godine u organizaciji Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH (UŠIT FBiH), Kantonalne uprave za šumarstvo SBK/KSB, Općine Bugojno i ŠPD/ŠGD „Srednjobosanske šume/Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf.
Svečani dio manifestacije započeo je prijemom visoke delegacije kod načelnika Općine Bugojno Hasana Ajkunića, koju je činilo preko 30 članova predstavnika javnog i političkog života svih razina vlasti, kao i predstavnika šumarskih institucija svih razina organiziranja. U svečanoj atmosferi i u duhu otvorenog i nadahnutog razgovora, u društvu načelnika Općine i njegovih suradnika, aktualizirana je tematika u vezi sa aktivnostima na obilježavanju „Međunarodne godine šuma“. Nakon svečanog prijema, uz veliku medijsku pažnju, izvršena je promotivna sadnja deset sadnica rijetkih hortikulturnih vrsta drveća u parku ispred Općine Bugojno. Promotivnu sadnju, uz prigodne medijske poruke usmjerene na neophodnost promjene odnosa prema šumi svakog pojedinca ali i društva u cjelini, su izvršili književnica Nura Bazdulj-Hubijar u društvu sa Almom i Lejlom - kćerkama rhm. Seada Hadžiabdića, Hasan Ajkunić načelnik Općine Bugojno u društvu sa Seminom Ždralovićem ministrom Ministarstva šumarstva poljoprivrede i vodoprivrede SBK/KSB i Bajrom Makićem ministrom Ministarstva gospodarstva SBK/KSB, prof. dr. Mersudin Avdibegović predsjednik Predsjedništva UŠIT-a i redovni profesor na Šumarskom fakultetu u Sarajevu u društvu dr. Šefika Koričića dipl.ing.šum. predsjednika Komisije za Koncesije FBiH, Sabina Hadžiahmetović dipl. ing. građ. u društvu sa Hamedom Mešanovićem predsjednikom Povjerenstva za koncesije BiH, Omer Pašalić dipl.ing.šum. direktor Federalne uprave za šumarstvo u društvu Mladinka Perkovića direktora ŠPD/ŠGD „Srednjobosanske šume/Šume Središnje Bosne“ d.o.o. Donji Vakuf, te prof.dr. Saša Kunovac, redovni profesor na Šumarskom fakultetu u Sarajevu u društvu članova obitelji sa najdužom obiteljskom šumarskom tradicijom u Federaciji BiH, dipl.ing.šum. Florijanom i dipl.ing.šum. Julijanom Glavočevićem.
Paralelno sa odvijanjem ovih aktivnosti u motelu „Heko“ u Bugojnu održana je IX Redovni godišnji sabor Udruge inženjera i tehničara šumarstva Federacije BiH.
Po završetku Redovnog sabora pristupilo se zvaničnom programu otvaranja svečane manifestacije u povodu „Međunarodne godine šuma“ iskazivanjem pozdravnih riječi i dobrodošlice izjavljenim od strane Fadila Šehića dipl.ing.šum. predsjednika Sabora UŠIT-a, mr.sci.Emsada Pružana stručnog savjetnika u Kantonalnoj upravi za šumarstvo Kantona Središnja Bosna, Hameda Mešanovića predstavnika institucija državnog nivoa vlasti, Vlade Soldo predstavnika institucija federalnog nivoa vlasti, Semina Ždralovića predstavnika kantonalne Vlade i institucija kantonalnog nivoa, književnice Nure Bazdulj-Hubijar, kao i predstavnika organizatora manifestacije: Hasana Ajkunića, Mersudina Avdibegovića, Mladinka Perkovića i Ševala Konjalića – direktora Kantonalne uprave za šumarstvo Kantona Središnja Bosna.
Stučni referat pod nazivom „Uloga šuma u rješavanju globalnih ekoloških i društvenih problema“ izložio je prof.dr. Mersudin Avdibegović na veoma zanimljiv način, naglašavajući značaj šuma kao ekosistema od životne važnosti za cijeli planet i sa prelijepim kadrovima iskonske prirode Bosne i Hercegovine, uz obilje važnih i poučnih činjenica i statističkih podataka o stanju šuma kod nas i u svijetu.
Centralni dio manifestacije je bio posvećen liku i djelu nedavno preminulog doajena bosanskohercegovačkog šumarstva rhm. Seada Hadžiabdića, o kome je govorio njegov dugogodišnji suradnik i prijatelj Ismet Zečević, dipl.ing.šum. Izuzetno nadahnut govor je propraćen prezentacijom bogate arhivske zbirke lika i djela rhm. Seada Hadžiabdića. U znak sjećanja i priznanja za izuzetan doprinos šumarskom sektoru, porodici rhm. Seada – kćerkama Lejli i Almi uručene su plakete počasnog člana Udruženja šumarskih inženjera i tehničara FBiH kao i počasnog člana Saveza lovačkih udruženja BiH, ali i prigodan suvenir kao sjećanje na održanu manifestaciju.
Istovremeno sa uručivanjem počasnih plaketa i priznanja, a povodom natječaja za likovne i literarne radove na temu „Međunarodna godina šuma – 2011“, koji je za učenike osnovnih škola sa područja cijele Bosne i Hercegovine raspisalo Udruženje inženjera i tehničara FBiH, izvršeno je proglašenje pobjednika i uručivanje diploma i nagrada autorima najboljih likovnih i literarnih radova. Proglašavajući pobjednike, predsjednica Komisije za izbor najboljih radova Mirzeta Memišević dipl.ing.šum. je naglasila vrlo tešku ulogu Komisije jer se od zaprimljenih izuzetno kvalitetnih 814 likovnih i 360 literarnih radova, vrlo teško bilo odlučiti za pobjednika, te naglasila da se svi učesnici mogu smatrati i pobjednicima. Uz burnu podršku i impresivan nastup, prvonagrađena Una Bajrić, učenica OŠ „Lukavac grad“ iz Lukavca izrecitovala je pobjednički literarni rad koga u cijelosti prenosimo:
„Šume su bujna griva planete
na vjetru nemir zelenog mora
iz njih u tami izviru zvijezde
kroz njih se stidno promalja zora.
Imaju šume korijenje-ruke
da njima grle zemlju i kamen
dok živi, diše za naše sutra
kad umre, topli daruje plamen.
U šumi ptice svijaju gnijezda
jelen i srna u njoj se kriju
sanjivi medo tu brlog traži
orlovi gordi nad njom se viju.
Drveće šume ožiljke nosi
od naših mržnji, ljubavi, bijesa
u stablo hrasta zariven geler
nečije ime u kori brijesta.
Šume će naše čuvati snove
one će biti brana i spas
ako joj malo ljubavi damo
voleći šumu, branimo nas!“
Nagradu za osvojeno drugo mjesto u kategoriji literarnih radova osvojila je Ena Muhić - OŠ „Safvet-beg Bašagić“ iz Sarajeva, a treće mjesto Haris Sarajčić – „Centar za slušnu rehabilitaciju Sarajevo“, dok su u kategoriji likovnih radova, nagrade osvojili: za prvo mjesto Ajdin Nakičević – OŠ „Teočak“ Teočak, drugo Ajla Alijagić OŠ „Grbavica“ Sarajevo, dok je treće mjesto osvojila Eldina Čehić JU „Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora“ Tuzla.
Pobjednički, kao i ostali likovni i literarni radovi, te odlikovanja, priznanja i lovni eksponati rhm. Seada Hadžiabdića su bili izloženi u cjelodnevnoj izložbenoj postavci, koju su prisutni mogli pogledati u toku i nakon završetka manifestacije.
Završavajući oficijelni dio manifestacije, nastavljeno je druženje svih prisutnih uz prigodan koktel upriličen od strane domaćina, načelnika Općine Bugojno.


Direktor
Ševal Konjalić, dipl.ing.šum.

 

Pročitano 1363 puta