Ministarstvo finansija / Strategije

Utorak, 25 Februar 2020 - Vlada SBK - KSB
Utorak, 25 Februar 2020 14:59

Sazvana 36. sjednica Vlade SBK- 2020

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – prečišćeni tekst i 14/03) i člana 9. Poslovnika o radu Vlade Srednjobosanskog kantona(Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj 12/16 – pročišćeni tekst),

S A Z I V A M
36. sjednicu Vlade Srednjobosanskog kantona, za četvrtak, 27. 2. 2020. godine u 9 sati

Objavljeno u Novosti*

U utorak, 25. 02. 2020. godine u Travniku je održana završena konferencija projekta „Ojačajmo Fond za standarde u SBK“ kojeg je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID kroz program „Razvoja radne snage i većeg pristupa tržištima (WHAM) i Ministarstvo privrede SBK, a implementirala Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ.
Ovaj projekat je podržao kompanije iz Srednjobosanskog kantona kroz finansiranje troškova uvođenja sistema upravljanja kvalitetom i potrebnih certifikata za proizvode/ usluge tražene na ciljanim tržištima kao što su EU standardi ili drugi relevantni standardi. Projekat je bio fokusiran na unapređenje brzo-rastućih, izvozno orijentisanih i spremnih malih i srednjih preduzeća iz drvne, metalne i tekstilne industrije.
Postoji velika potražnja među kompanijama da dobiju podršku za implementaciju standarda i certificiranja. Mnogi proizvodi koji se izvoze u EU zahtjevaju standarde zakonom ili se traže na tržištu. Međutim, veliki broj kompanija u Srednjobosanskom kantonu nisu poduzele konkretne korake da dobiju certifikate i standarde kvaliteta, a koji predstavljaju efikasno sredstvo za ulazak na tržište EU i povećanje izvoza u BiH.
Ukupno 17 kompanija iz Srednjobosanskog kantona je podržano kroz zajednički projekat „Ojačajmo Fond za standarde u SBK“.
Preduzeća korisnici grant sredstava u projektu „Ojačajmo Fond za standarde u SBK“ su u prošloj godini ostvarila slijedeće rezultate (prema izvještajima korisnika):
- Broj novih radnih mjesta – 117
- Broj novih transakcija/ narudžbi – 61
- Povećanje prihoda – 2.129.967 KM
- Povećanje izvoza – 3.243.463 KM

Objavljeno u Novosti*

TROGODIŠNJI PLAN RADA MINISTARSTVA FINANCIJA ZA RAZDOBLJE 2022. - 2024. god.

 

TROGODIŠNJI PLAN RADA MINISTARSTVA FINANCIJA ZA RAZDOBLJE 2022. - 2024. god.