Ministarstvo zdravstva i socijalne politike / Propisi

Petak, 03 April 2020 - Vlada SBK - KSB

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava da je Srednjoevropska inicijativa (CEI) pokrenula vanredni poziv za podnošenje projektnih prijedloga COVID-19 2020, kao odgovor na pandemiju izazvanu Corona virusom.

Cilj poziva je brzo rješavanje specifičnih potreba u državama Centralne i Istočne Evrope.  Ukupna vrijednost Poziva u iznosu od 600 000 EUR biće dodijeljena za prijedloge u tri područja a to su:

• Zdravstvo i telemedicina (MED)

• Obrazovanje i e-učenje / učenje na daljinu (EDU)

• Podrška mikro, malim i srednjim preduzećima (MSME)

Podnositelji projektnih prijedloga moraju biti iz država članica CEI, s prioritetom na zemalja koje nisu članice EU.  Poziv za dostavu projekata odnosi se na javni i privatni sektor, nevladine organizacije, međunarodne / regionalne organizacije, Aplicira se za CEI grant 100% od vrijednosti projekta, do maksimalnog iznosa 40.000,00 EUR.  Posebna pažnja posvetiće se zemljama CEI koje nisu članice EU.

Prijave se mogu podnijeti do 9. aprila 2020. godine.

Više informacija o Pozivu, kao i Aplikacijski obrazac možete pronaći na sljedećem linku:

https://www.cei.int/news/8812/covid-19-extraordinary-call-for-proposals-launched-600000-eur-for-projects-in-fields-of-healthcare 

http://www.komorabih.ba/vanredni-poziv-cei-a-za-podnosenje-projektnih-prijedloga-covid-19-2020/

Objavljeno u Novosti*

Vlada SBK je na 19. vanrednoj sjednici razmatrala i usvojila Izvještaje Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Kriznog štaba Ministarstva privrede i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Krizni štab Ministarstva zdravstva i socijalne politike upoznao je Vladu da je za 1800 osoba istekla izolacija. Za 24 osobe je uzet uzorak za testiranje, dok je još 7 osoba pozitivno na korona virus na Srednjobosanskom kantonu.
Ministar je naglasio da će ovo ministarstvo imati pojačan zdravstveno farmaceutski nadzor nad domovima zdravlja i apotekama na području Srednjobosanskog kantona. Takođe Preporuka ministarstva zdravstva i socijalne politike je da se Naredba broj 01-40-8-1/20-5 od 24. 3. 2020.g. stavi van snage.
Svi članovi Vlade su obaviješteni da danas stiže prvi dio poručene zdravstvene opreme i lijekova, i u narednim danima možemo očekivati isporuku preostalog dijela poručene opreme i lijekova.

Krizni štab Ministarstva privrede informisao je Vladu SBK da je u postupku kontrole izvršeno 11 nadzora i izdata 2 prekršajna naloga. Ministarstvo privrede u iščekivanju najavljenog takozvanog „Korona zakona“, jer će se tada dobiti odgovori na mnoga pitanja kada su u pitanju subvencije ili refundacije poreza, itd.

Ministarstvo finansija je predložilo, a Vlada SBK donijela Odluku o preraspodjeli sredstava u Budžetu SBK za 2020. godinu, odlukom se dopušta preraspodjela sredstava odobrenih korisnicima Budžeta SBK za 2020. godinu. Odlukom se preraspoređuju sredstva korisnika Službe za zajedničke poslove tijela SBK, Ministarstva unutrašnjih poslova SBK i Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih i sporta u iznosu od 1.500.000,00 KM, izdvojena sredstva se raspoređuju na stavku Tekuće rezerve Vlade SBK.

Još jednom molimo sve građane da se pridržavaju izdatih mjera i preporuka od strane nadležnih organa.

Objavljeno u Sjednice 2020

Dana 2. aprila 2020. godine u zgradi Vlade Srednjobosanskog kantona održan je sastanak na kojem su prisustvovali premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo te predsjednici Kriznog štaba Ministarstva privrede ministar Nisvet Hrnjić i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike ministar Anto Matić. Sastanku su prisustvovali i direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona Sead Karakaš i direktor Kantonalne uprave za civilnu zaštitu Nikica Stipinović, ako i općinski načelnici općina s područja Srednjobosanskog kantona.

Na sastanku se razgovaralo o „Provođenju mjera i naredbi u vezi borbe protiv koronavirusa (COVID-19)“, Premijer SBK je upoznao sve načelnike da Vlada Srednjobosanskog kantona zasjeda svaki dan, i razmatra sve aktivnosti poduzete od proglašenja stanja nesreće i da se razmatraju svi Izvještaji, provedba i implementacija mjera i naredbi sa višeg nivoa i sa kantonalnog nivoa i izdaju se dodatne mjere za sve organe i općinske štabove CZ.

Objavljeno u Novosti*