Ministarstvo zdravstva i socijalne politike / Propisi

Srijeda, 29 April 2020 - Vlada SBK - KSB

28.04.2020.godine na inicijativu Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona održan je sastanak sa predstavnicima hotelijera sa područja Srednjobosanskog kantona.

Sastanku su prisustvovali ministar Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona Nisvet Hrnjić zajedno sa saradnicima i predstavnici hotelijera i to: Hotel "Vezir Palace" Travnik, Hotel "Turist 98" Jajce, "Čardaci" d.o.o. Vitez, Hotel "Bank" Kiseljak, Motel "Saraj" Gornji Vakuf-Uskoplje i "Reumal" Fojnica.

Sastanak je održan u cilju upoznavanja Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona sa problemima rada ovih subjekata, koji igraju važnu ulogu u dijelu turističke privrede kantona, kao i da se iznesu obostrani prijedlozi za što bolje prevazilaženje krize izazvane pandemijom COVID-19.

Hotelijeri su istakli da je sektor turizma i ugostiteljstva trenutno suočen sa velikim problemima te da očekuju brzo provođenje mjera pomoći od strane Vlade Srednjobosanskog kantona.

Ministar privrede Srednjobosanskog kantona Nisve Hrnjić prisutnima je obrazložio prvi set mjera koje je Vlada donijela 17.4.2020.godine, na osnovu kojeg će se rebalansom Budžeta pozicionirati ekonomski kod pomoći realnom sektoru za smanjenje posljedica uzrokovanih pandemijom COVID-19.
Uz to, najavio je da će se raditi na izmjeni zakona kojim će realni sektor biti oslobođen plaćanja parafiskalnih nameta, sufinansiranjem neto plaća i uplate doprinosa, a sve kako bi se olakšali problemi s kojima se trenutno susreću privredni subjekti. Upućena je i preporuka općinama sa područja Srednjobosanskog kantona da donesu svoje propise o podršci realnom sektoru u borbi protiv pandemije COVID 19. Na kraju, pozvao je sve na redovnu razmjenu informacija i što bolju saradnju u cilju prevazilaženja trenutnih problema.

MINISTARSTVO PRIVREDE SBK

Objavljeno u Novosti*