Ministarstvo zdravstva i socijalne politike / Propisi

Ponedjeljak, 20 April 2020 - Vlada SBK - KSB
Ponedjeljak, 20 April 2020 20:31

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

U uslovima otežanog poslovanja privrednih subjekata zbog pojave pandemije korona virusa (COVID-19) prisutni su slučajevi otpuštanja radnika i njihovo prijavljivanje na evidenciju Službe za zapošljavanje SBK radi korištenja prava nezaposlenih lica.

Obzirom da pojedini poslodavci angažuju navedene radnike za rad “na crno”, Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona obavještava sve radnike i poslodavce na području Srednjobosanskog kantona da će jedna od prioritetnih aktivnosti Kantonalne Inspekcije rada u narednom periodu biti kontrola otpuštanja radnika i njihovo angažovanje za rad „na crno“, koji predstavlja grubo kršenje propisanih odredbi Zakona o radu F BiH (Službene novine F BiH broj: 26/16 i 89/18).

Ovom prilikom apelujemo na sve građane, poslodavce, udruženja poslodavaca, privrednu i obrtničku komoru, da sve informacije o subjektima koji su otpustili radnike, a i dalje ih angažuju za rad „na crno“, dostave Inspekciji Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona koja će posebno djelovati u ovom segmentu radi poduzimanja potrebnih operativnih radnji i sankcionisanja istih u skladu sa Zakonom.
Svako angažovanje otpuštenih lica za rad “na crno” bit će sankcionisano izdavanjem prekršajnih naloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o radu F BiH.
Ukoliko primjetite angažovanje radnika koji su otpušteni da i dalje rade “na crno” molimo vas da to prijavite na:
- besplatni telefon za prijave: 080 020 238 (otvoren 24 sata)
- e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 
- poštom, na adresu Prnjavor broj 16, Travnik.

MINISTARSTVO PRIVREDE SBK

Objavljeno u Novosti*

Vlada SBK je na 25. vanrednoj sjednici razmatrala i usvojila Izvještaje Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Kriznog štaba Ministarstva privrede i Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Krizni štab Ministarstva zdravstva i socijalne politike upoznao je Vladu SBK da je 491 rješenja aktivno za samoizolaciju u Srednjobosanskom kantonu, a sa današnjim danom na podrucju SBK ima 75 osoba se nalazi u karantini, te da se 11 osoba oporavilo od koronavirusa u Srednjobosanskom kantonu.

Krizni štab Ministarstva privrede obavijestio je Vladu SBK da je inspekcija izvršila 11 nadzora i nije bilo evidentiranih prekršaja propisanih mjera.

Kantonalni štab civilne zaštite je informisao Vladu SBK o da je Federalni štab civilne zaštite za 33 ranije donesene naredbe produžena primjena do 30.4.2020. godine.

Ministarstvo finansija informisalo je Vladu SBK da se očekuje slabije punjenje Budžeta SBK, ako se nastavi ovaj trend, a projekcije ministarstva su da prihodi mogu biti 30% manji od planiranog.

 

Objavljeno u Sjednice 2020