Ministarstvo finansija / Obrasci

Subota, 06 Juni 2020 - Vlada SBK - KSB

Na osnovu člana 8. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, br. 12/03, 34/03 i 65/13), a u vezi sa članovima 5. i 6. Zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine” br. 49/00,32/01 i 18/05 ), Zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine V.broj:659/2020 od 12.05.2020.godine i Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o kriterijima za imenovanje članova Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje V. broj: 660/2020 od 12.05.2020. godine, Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona raspisuje

JAVNI OGLAS
ZA NOMINIRANJE KANDIDATA ZA POZICIJU JEDNOG ČLANA UPRAVNOG ODBORA FEDERALNOG ZAVODA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE SA PODRUČJA SREDNJOBOSANSKOG KANTONA
I Opis poslova člana Upravnog odbora
Na osnovu člana 6. Zakona o organizaciji penzijskog i invalidskog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine” br. 49/00,32/01 i 18/05 ), Upravni odbor vrši sljedeće poslove:
a) donosi Statut i druge opšte akte Federalnog zavoda;
b) donosi finansijski plan, usvaja godišnji obračun i izvještaj o radu Federalnog zavoda;
c) utvrđuje stope doprinosa u okviru ovlasti iz Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službene
novine Federacije BiH", broj: 13/18 i 93/19), uz saglasnost Vlade Federacije;
d) utvrđuje osnovice za obračun i uplatu doprinosa koji nisu propisani Zakonom o doprinosima
("Službene novine Federacije BiH", broj: 35/98) i Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju;
e) imenuje i razrješava direktora i zamjenika direktora Središnje i kantonalnih sluzbi;
f) imenuje komisije i druga radna tijela Upravnog odbora;
g) uređuje organizaciju Središnje i kantonalnih službi, sistematizaciju poslova i broj izvršitelja poslova u
tim službama;
h) brine o pravovremenom prilivu sredstava za penzijsko i invalidsko osiguranje;
i) ima odgovornost da održi fiskalni balans i ne dopusti stvaranje obveza prema korisnicima bilo
novčanih ili u vidu vrijednosnih papra koje ne može pokriti iz prihoda;
j) zaključuje po potrebi ugovore s nositeljima penzijsko invalidskog osiguranja Republike Srpske;
k) vrši i druge poslove u skladu sa Zakonom, Statutom i drugim općim aktima Federalnog zavoda.

II Opći i posebni uslovi za prijavu kandidata na javni oglas
Svaki kandidat za upražnjenu poziciju treba da ispunjava slijedeće opće i posebne uslove:
a) Opći uslovi:
- da je državljanin Bosne i Hercegovine;
- da je stariji od 18 godina;
- da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti u Bosni i
Hercegovini u periodu od tri godine prije dana objavljivanja upražnjene pozicije;
- da nije obuhvaćen odredbama člana IX.1. Ustava Bosne i Hercegovine;
- da nije izabrani stranački zvaničnik, nosilac javne funkcije, savjetnik u smislu Zakona o sukobima interesa u organima vlasti Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novineFederacije Bosne i Hercegovine”, broj: 70/08).

b) Posebni uslovi:
- da posjeduje univerzitetsku diplomu (VII stepen) odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa ( koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova), ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja;
- da u pogledu radnog iskustva ima najmanje 5 (pet) godina na poslovima visoke stručne spreme, po sticanju fakultetske diplome u oblasti javnih finansija, posebno u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja,
- da nema privatni finansijski interes u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje za čiji se Upravni odbor kandiduje,
- da nije predsjednik ili član nadzornog ili upravnog odbora u drugom pravnom licu sa većinskim državnim kapitalom.

III Potrebna dokumentacija
Uz prijavu koja treba sadržavati kraću biografiju, adresu stanovanja, e-mail adresu i kontakt telefon potrebno je dostaviti:
1. uvjerenje o državljanstvu (ne starije od 6 mjeseci);
2. rodni list;
3. univerzitetsku diplomu (VII stepen) odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa ( koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova), ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sistema studiranja;
4. dokaz o potrebnom radnom iskustvu;
5. ovjerenu izjavu kandidata da nije obuhvaćen odredbama člana IX. 1. Ustava Bosne i Hercegovine;
6. ovjerenu izjavu kandidata da nije izabrani izabrani stranački zvaničnik, nosilac javne funkcije,
savjetnik u smislu Zakona o sukobima interesa u organima vlasti Bosne i Hercegovine (“Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine”, broj: 70/08).
7. ovjerenu izjavu kandidata da nije otpušten iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo
kojem nivou vlasti u Bosni i Hercegovini u periodu od 3 godine prije dana objavljivanja upražnjene
pozicije;
Svi priloženi dokumenti moraju biti u originalu ili ovjerenoj kopiji.

IV Način prijave i rok za prijavu
Prijavu sa dokazima o ispunjavanju navedenih uslova potrebno je dostaviti u roku od 14 dana od dana posljednjeg javnog objavljivanja ovog oglasa. Ovaj oglas objavit će se u “Službenim novinama Federacije BiH” i dnevnom listu “Oslobođenje”.
Prijave sa traženim dokumentima dostavljaju se u zatvorenim kovertama lično – predajom na protokol Vlade SBK ili poštom preporučeno na adresu: Ministarstvo privrede, ul. Stanična 43., 72270 Travnik sa naznakom: “Prijava na javni oglas za nominiranje kandidata za poziciju jednog člana upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje sa područja Srednjobosanskog kantona - NE OTVARATI”.
Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti razmatrane.

V Kriteriji
Na osnovu Zaključka Vlade Federacije BiH V.broj:660/2020 od 12.05.2020. godine prilikom procjene kvalifikacija i iskustva u obzir će se uzeti i kriteriji koji će se izraziti u bodovima od 1 - 5:
- rezultati ostvareni u dosadašnjem radu,
- sposobnost upravljanja financijskim sredstvima i ljudskim resursima,
- sklonost prema timskom radu,
- komunikacijske i organizacijske sposobnosti.

VI Razmatranje prijava
Svi kandidati koji budu ušli u uži izbor će biti pozvani na intervju i popunit će obrazac u kojem će iznijeti bilo koje pitanje koje bi moglo dovesti do sukoba interesa, u slučaju da dođe do njegovog imenovanja. Obrasci će se dostaviti kandidatima prije intervjua.
Podnosilac prijave sa kojim se ne stupi u kontakt u roku od 10 (deset) dana od isteka roka za podnošenje prijava neće biti uzet u razmatranje u daljem procesu nominiranja, bez posebnog dostavljanja pismene obavijesti.
Komisija će nakon intervjua predložiti Vladi Srednjobosanskog kantona listu najuspješnijih kandidata.

VII Nominiranje kandidata i imenovanje člana Upravnog odbora
Nominiranje kandidata za člana Upravnog odbora izvršit će Vlada Srednjobosanskog kantona, na osnovu sastavljene liste povoljno ocijenjenih kandidata od strane Komisije, a člana Upravnog odbora konačno će imenovati Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
Članovi Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje imenuju se na period od 2 (dvije) godine, sa mogućnošću ponovnog imenovanja.
Lični podaci o podnosiocima prijava su tajni i mogu se prikupljati i obrađivati samo u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj 32/01). U slučaju kada postoje dokazi da u postupku nominiranja nisu ispoštovani principi ili postupci utvrđeni Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima Federacije Bosne i Hercegivine, bilo koji kandidat ili bilo čiji član javnosti, može podnijeti prigovor za konačno nominiranje Vladi Srednjobosanskog kantona, odnosno Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, a kopija se dostavlja ombdusmenu Federacije Bosne i Hercegovine.

S poštovanjem,

MINISTAR
_______________________
Nisvet Hrnjić

 

Javni oglas

Objavljeno u Novosti*

Primjer pravilno napisanog Zahtjeva za preraspodjelu rashoda i izdataka i primjerpravilno napisanog Zahtjev za uvećanje rashoda financiranih iz vlastitih prihoda

Ministarstvo financija objavljuje primjer pravilno napisanog Zahtjeva za preraspodjelu rashoda i izdataka i primjer pravilno napisanog Zahtjev za uvećanje rashoda financiranih iz vlastitih prihoda, koji su u skladu sa Zakonom o izvršavanju Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2024. godinu (Službene novine KSB, broj: 1/24).

Zahtjev za preraspodjelu rashoda (primjer).doc
Zahtjev za uvećanje rashoda financiranih iz vlastitih prihoda (primjer).doc

 

Obrazac za operativno planiranje za 2023. godinu

Ministarstvo financija objavljuje Obrazac za operativno planiranje za 2023. godinu u skladu s Izmjenama i dopunama Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2023. godinu.

Obrazac - Izmjene i dopune operativnog plana 2023.g.

 

Instrukcija za izradu prijedloga operativnih planova i izvršavanja Proračuna KSB za 2024. godinu Obrazac za operativno planiranje za 2024. godinu

Ministarstvo finansija objavljuje Instrukciju za izradu prijedloga operativnih planova i Obrazac za operativno planiranje za 2024. godinu u skladu s Proračunom Kantona Središnja Bosna za 2024. godinu.

Instrukcija za izradu prijedloga operativnih planova 2024.pdf
Obrazac_-_Operativni_plan_2024.xls

 

Instrukcija za izradu prijedloga operativnih planova i izvršavanja Proračuna KSB za 2023. godinu

Ministarstvo finansija objavljuje Instrukciju za izradu prijedloga operativnih planova i Obrazac za operativno planiranje za 2023. godinu u skladu s Proračunom Kantona Središnja Bosna za 2023. godinu.

Instrukcija za izradu prijedloga operativnih planova i izvršavanja Proračuna za 2023. godinu (preuzimanje dokumentacije)
Obrazac - Operativni plan 2023. (preuzimanje dokumentacije)

 

Obrazac za operativno planiranje za 2022. godinu

Ministarstvo financija objavljuje Obrazac za operativno planiranje za 2022. godinu u skladu s Izmjenama i dopunama Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2022. godinu.

Obrazac - Izmjene i dopune operativnog plana 2022.g.

 

Obrasci - Zahtjev za preraspodjelu rashoda i primjer pravilno napisanog Zahtjeva za uvećanje rashoda

 Ministarstvo financija objavljuje primjer pravilno napisanog Zahtjeva za preraspodjelu rashoda i izdataka i primjer pravilno napisanog Zahtjev za uvećanje rashoda financiranih iz vlastitih prihoda, koji su u skladu s Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Proračuna Kantona Središnja Bosna za 2022. (Službene novine KSB, broj 7/22).

Zahtjev za preraspodjelu rashoda (primjer)

Zahtjev za uvećanje rashoda financiranih iz vlastitih prihoda (primjer)

 

Proračunske instrukcije broj 1.

Ministarstvo finansija objavljuje Budžetske instrukcije broj 1. o načinu i elementima izrade Dokumenta okvirnog budžeta za period 2023. - 2025. godina

Proračunske instrukcije br. 1
13060005 TPP-primjer(Sud)
17020025 TPP
17020025 TPP-primjer(OŠ)
17030027 TPP-primjer(SŠ)

 

Instrukcija za izradu prijedloga operativnih planova i izvršavanja Budžeta

Ministarstvo finansija Srednjobosanskog kantona objavljuje:

Instrukciju za izradu prijedloga operativnih planova i izvršavanja Budžeta

Obrazac – Operativni plan 2022.g.Obrazac – Operativni plan 2022.g.

 

Ministarstvo finansija objavljuje uputstvo, unos obaveza u ISFU 2021 godina

Ministarstvo finansija u skladu sa Uputsvom o unosu obaveza u ISFU sistem, objavljuje .xls forme sa uputsvima za popunjavanje i Obrasce 1,2 i 4 te zahtjev za isplatu /plaćanje obaveza .

ZAHTJEV ZA ISPLATU/PLAĆANJE

OBRAZAC 1_ver 1

OBRAZAC 2_ver 2.1

OBRAZAC 2_ver 2.2

OBRAZAC 4_ver 2

 

Instrukcija za izradu prijedloga operativnih planova i izvršavanja Budžeta (Obrazac – Operativni plan 2021)

Ministarstvo finansija objavljuje Instrukciju za izradu prijedloga operativnih planova i izvršavanja Budžeta (Obrazac – Operativni plan 2021)

Instrukciju za izradu prijedloga operativnih planova i izvršavanja Budžeta;- Instrukciju za izradu prijedloga operativnih planova i izvršavanja Budžeta;
Obrazac - Operativni plan 2021

 

Obrazac za operativno planiranje - 2020. godina

Obrazac za operativno planiranje - 2020. godina

 

Zahtjev za prestrukturiranje rashoda

Zahtjev za prestrukturiranje rashoda (primjer)
Zahtjev za uvećanje rashoda (primjer) za namjenske prihode, donacije i tekuće i kapitalne transfere