Ministarstvo privrede / Novosti

09 Maj
2019

Radna posjeta općini KreševoDelegacija Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona na čelu sa ministrom privrede Nisvetom Hrnjićem i saradnicima, pomoćnikom ministra za industriju, poduzetništvo i obrt Zihnijom Aganovićem i višim stručnim saradnikom za planiranje energetskih i drugih projekata Esminom Hajdarevićem, na osnovu plana obilazaka općina i privrednih subjekata SBK je dana 08. 05. 2019. godine bila u radnoj posjeti općini Kreševo i privrednim društvima sa područja općine.

Tom prilikom ministar i njegovi saradnici sastali su se sa načelnikom općine Kreševo, Renatom Pejakom. Načelnik Pejak delegaciji je predstavio sadašnje aktivnosti općine, izložio program rada, kao i urađene i planirane projekte. U razgovoru je ukazao na neredovnu uplatu obaveznih sredstava korisnika tekućih koncesija. Također je pokazao interes za nastavak gasifikacije područja općine Kreševo i naglasio kako općina ima potencijal za razvoj zimskog turizma, na lokalitetu Lopata, ali i da postoji nedostatak zainteresovanosti investitora za izgradnju hotelskih smještaja.
Nakon radnog sastanka, delegacija Ministarstva privrede, zajedno sa načelnikom općine Kreševo posjetila je istaknuta privredna društva „Metalos“ d.o.o i „Reindustris“ d.o.o, kao i „Perić“ d.o.o i „EPS Laštro“ d.o.o.
U razgovoru sa nadređenim osobama navedenih firmi, delegacija Ministarstva privrede SBK upućena je u dosadašnji način rada, kao i u problematiku s kojom se svakodnevno suočavaju ovi privrednici. „Metalos“ d.o.o. i „Reindustris“ d.o.o predstavili su aktivnosti svojh firmi, te najavili otvaranje novih pogona.
Firma „EPS Laštro“ d.o.o bavi se proizvodnjom ekspaniranog polistirena (stiropora), a ujedno se smatra i liderom tehnološkog razvoja i inovatorom u fasadnom sistemu BiH iskazala je interes za gasifikacijom područja općine Kreševo, jer im plin predstavlja glavni energent u proizvodnji. Ministar privrede Nisvet Hrnjić obećao je da će u skorijem periodu održati sastanak sa BH Gasom na kojem će se saznati tačnije informacije o gasifikaciji ove općine.
Firma „Perić“ d.o.o je naglasila da se susreće sa problemom nelojalne konkurencije od firmi koje uredno ne izmiruju doprinose za radnike.
Ministar Nisvet Hrnjić iznio je program rada Ministarstva privrede predstavnicima općine i privrednih subjekata, najavio programe poticaja koji će uskoro biti realizovani putem javnih poziva, te istakao da će Ministarstvo privrede u narednom periodu biti efikasna i učinkovita podrška svim privrednicima SBK, u okviru zakonskih mogućnosti Ministarstva.

pogledano 815 puta