Utorak, 23 Juni 2020 - Vlada SBK - KSB

Na osnovu člana 28. Zakona o Vladi Srednjobosanskog kantona(Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj: 5/03 – pročišćeni tekst i 14/03) i člana 9. Poslovnika o radu Vlade Srednjobosanskog kantona (Službene novine Srednjobosanskog kantona, broj 12/16 – pročišćeni tekst),

S A Z I V A M
46. sjednicu Vlade Srednjobosanskog kantona, za četvrtak, 25. 6. 2020. godine, u 9 sati

Objavljeno u Sjednice 2020

Projekt integriranog lokalnog razvoja (ILDP) pruža podršku jedinicama lokalne samouprave i kantonima u uvođenju i primjeni sistemskoga pristupa planiranju i upravljanju razvojem. Ovaj projekt je pokrenut kao zajednička inicijativa Vlade Švicarske i UNDP-a u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je usklađivanje integriranog i inkluzivnog strateškoga planiranja na lokalnom nivou. ILDP pruža značajan doprinos u standardizaciji strateških načina planiranja, razvoja i kreiranja, ali i implementacije strategija razvoja. ILDP proces planiranja je korišten i na kantonalnom nivou, tako je svim kantonima (10 kantona) pružena podrška u izradi kantonalnih strategija razvoja.

ILDP projekt svake godine provodi procjenu kapaciteta partnerskih kantona, kako bi se ocijenio njihov napredak u provođenju procesa upravljanja razvojem. Kroz finansijske mehanizme, ILDP projekt pruža podršku lokalnom razvoju, osiguravajući dodatna sredstva za realizaciju razvojnih prioriteta koji istovremeno doprinose realizaciji strateških ciljeva kantona.

Na osnovu analiza i procjena kapaciteta kantona, ILDP projekt dodjeljuje nagrade iz Fonda za poticaj razvoju onim kantonima koji ostvare najbolje rezultate u napretku provođenja procesa upravljanja razvojem. Projektni odbor ILDP-a, u čijem sastavu su predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva pravde, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske te predstavnici Ambasade Švicarske i UNDP-a u BiH, donosi konačnu potvrdu rezultata obavljene procjene.
Prema rezultatima obavljene procjene kapaciteta za upravljanje razvojem kantona za 2018. godinu, Srednjobosanski kanton je ostvario drugo mjesto u kategoriji uspostavljenosti sistema upravljanja razvojem, te osvojio nagradu za najveći rast indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem, u iznosu od 80.000,00 USD, dok je Tuzlanski kanton bio prvoplasirani u ovoj kategoriji.

Za 2019. godinu, prema rezultatima procjene kapaciteta za upravljanje razvojem kantona, prvu nagradu, u iznosu od 100.000,00 USD, Upravni odbor ILDP-a dodijelio je Srednjobosanskom kantonu koji je ostvario značajan napredak u uspostavi efikasnog sistema upravljanja razvojem koji se bazira na provedbi implementacije Strategije razvoja Srednjobosanskog kantona, dok je na drugom mjestu u ovoj kategoriji nagradu dobio Zapadnohercegovački kanton.
Srednjobosanski kanton je jedini kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je u protekle dvije godine ostvario značajne rezultate u rastu indeksa kapaciteta za planiranje i upravljanje razvojem i osvojio nagrade za prvo i drugo mjesto u kategoriji uspostavljenosti sistema planiranja i upravljanja razvojem.
Ured za evropske integracije, fondove, odnose s javnošću i kvalitet prema međunarodnom standardu Srednjobosanskog kantona je, uz podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja, radio na izradi i provedbi Strategije razvoja Srednjobosanskog kantona za period 2016.–2020, na čemu se i temelje dosadašnje procjene i dodijeljene nagrade.

Ured je, odlukom Vlade Srednjobosanskog kantona, dobio saglasnost da pristupi izradi nove strategije razvoja za period 2021.—2027. godine. Strategija razvoja Srednjobosanskog kantona je ključni strateškoplanski dokument koji potiče i usmjerava budući rast i razvoj Kantona. Bitno je naglasiti da Strategija razvoja obuhvata i listu prioritetnih mjera u svakom sektoru, a koje omogućavaju ostvarenje postavljenih ciljeva provođenjem operativnih aktivnosti, čime se stvara osnova za sveukupnu implementaciju Strategije razvoja.

Objavljeno u Novosti*